Au depus jurământul următorii:
Independenţi
„Este o perioadă relativ scurtă. Va trebui să începem să punem în aplicare programul de guvernare asumat şi sunt ferm convins că dacă vom guverna cu bună credinţă şi vom asigura României stabilitate politică, la sfârşitul mandatului din 2024, România nu va pierde ce este cel mai important în acest moment.
Faptul să facă reformem, nu va pierde acest ultimul tren care îl reprezintă PNRR. Toată lumea vorbeşte despre bani şi mai puţin despre reforme.
Fără reforme, România nu va mai înainta mai departe în direcţia spre care ne dorim cu toţii„.
Premierul a dezvăluit jurnaliştilor de la mai multe televiziuni că este foarte emoţionat şi nu a putut răspunde la întrebări privind salariile minime şi preţurile.
La întrebarea privind maşina sa personală, premierul a dezvăluit că nu a mai avut o maşină personală de 5-6 ani, dar că a condus un Volkswagen şi un Opel, cumpărate la second-hand.
În privinţa tezei studiilor la o universitate despre care sunt informaţii că la monetul studiilor nu era acreditată, Ciolacu suţine că a terminat liceul, a studiat la facultate şi a luat nota 9 la lucrarea de licenţă, a urmat masteratul, a fost exmatriculat la doctorat, a făcut armata , s-a căsătorit şi susţine că nu a cerut niciodată bani de la părinţii săi.
A lucrat la o companie israeliană de export şi şi-a făcut propria companie, cumpărându-şi toată concurenţa.
La naşterea copilului, şi-a cumpărat un apartament, apoi a intrat în lumea afacerilor, a fost director la cea mai mare companie din Buzău şi în administraţia locală, iar ulterior a devenit viceprimar.
Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică din Bucureşti, între anii 1991 şi 1995.
El a studiat Drept civil, drept penal, drept bancar şi valutar, drept comercial, criminalistică, drept administrativ, căpătând competenţe profesionale dobândite în Ştiinţe juridice
Între 2010 şi 2012 a urmat masteratul în Managementul finanţelor publice, la S.N.S.P.A. Bucuresti.
Între 2003 şi 2004 a obţinut o diplomă după studiile postuniversitare în Economia dezvoltării locale, managementul relaţiilor publice locale, drept administrativ, finanţe publice, la Universitatea Ecologică din Bucureşti.
Între 2008 şi 2009 a efectuat cursuri postuniversitare în domeniul securităţii şi apărării naţionale ”Securitate şi buna guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti.
Marcel Ciolacu a deţinut numeroas funcţii:
„Mulţumesc şi celor care nu m-au votat azi.
Este un exerciţiu democratic.
O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor al dumneavoastră şi al românilor în următorul an şi şase luni.
Să îndeplinim cât mai multe reforme şi promisiunile sociale pe care le-am făcut azi de la această tribună.
Nu pot să realizez acest lucru fără dumneavoastră.
Vă mulţumesc încă o dată”.
95 de parlamentari au votat împotriva guvernului Ciolacu.
290 de parlamentari au votat pentru guvernul Ciolacu.
Nu a fost niciun vot anulat şi nu au existat abţineri.
Parlamentul acordă încredere guvernului Ciolacu cu un vot majoritar. Marcel Ciolacu a devenit cel de-al 71-lea prim-ministru al României.
Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu (PNL) au votat împotriva guvernului de coaliţie PSD-PNL.
Marcel Ciolacu a purtat o cravată cu nuanţe de culoare albastră şi roşie, semnificând culorile celor două partide aflate în coaliţia de guvernare, PSD şi PNL.
Marcel Ciolacu promite că va rezolva problemele din sectorul învăţământului public, că va creşte salarul mediu pe economie şi va realiza reforma pensiilor speciale: ,,Sunt dispus oriunde şi oricât să discut cu profesorii. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor premier”. „Trebuie ca specialistii din educaţie să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi. România nu trebuie să mai aibă elevi care nu promovează BAC-ul. În acest guvern vor rămâne doar cei care muncesc. Trebuie să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, trebuie să nu mai avem două categorii de români, toţi suntem egali. Susţin eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Vom stimula munca şi vom face românii să rămână în ţară. La 1 ianuarie 2025 câştigul salarial mediu din România va ajunge la 1.000 de euro. Nu sunt perfect sau fără de păcat, pur şi simplu sunt om”.