Miniştrii s-au întâlnit la Luxemburg pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate în urma atacurilor de la Bruxelles şi din Franţa, într-un moment în care există preocupări sporite în materie de securitate legate de conflictul dintre Israel şi Hamas.
„Este absolut necesar să ne asigurăm că Uniunea Europeană este în siguranţă în faţa ameninţărilor teroriste. Persoanele care reprezintă un risc de securitate pentru Uniunea Europeană trebuie să fie trimise mult, mult mai repede în ţara de origine. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu avem antisemitism violent sau islamofobie violentă… toţi cetăţenii noştri trebuie să se simtă în siguranţă în Uniunea Europeană”, a declarat comisarul european pentru migraţie, Ylva Johansson.
Atacul de la Bruxelles, despre care Johansson a spus că a fost „un semnal de alarmă”, a subliniat deficienţele persistente ale sistemelor de migraţie şi de azil ale UE.
Tunisianul în vârstă de 45 de ani care luni a ucis doi suedezi în Bruxelles se afla în Belgia în mod ilegal, după ce cererea sa de azil fusese respinsă. El a ajuns în Belgia trecând prin insula italiană Lampedusa în 2011 şi prin Suedia.
În Franţa, tânărul de 20 de ani, de origine rusă, acuzat că vinerea trecută a înjunghiat mortal un profesor, era cunoscut înainte de atac ca fiind un posibil risc de securitate. Totuşi, el nu ar fi putut fi expulzat în conformitate cu legislaţia în vigoare, au susţinut autorităţile.