Şeful Forţelor de Apărare Israelului le spune comandanţilor din brigada de infanterie Golani că ar trebui să se aştepte la atacuri surpriză din partea grupurilor teroriste atunci când armata israeliană va intra în Fâşia Gaza în viitoarea ofensivă terestră.
„Vom intra în Fâşia Gaza. Vom începe o misiune operaţională şi profesională pentru a distruge agenţii Hamas, infrastructura Hamas şi, de asemenea, vom păstra în minte imaginile cu cei căzuţi din Shabat acum două săptămâni”, a spus şeful de stat major al IDF Halevi, referindu-se la masacrele Hamas din 7 octombrie.
Un înalt oficial al Forţelor de Apărare Israelului spune că armata va încerca să nu lovească zonele din Gaza unde se distribuie ajutor umanitar.
„Este o zonă sigură. Nu îi vom ataca”, spune el unui grup de jurnalişti străini.
El adaugă că definiţia a ceea ce constituie o „ţintă legitimă” s-a schimbat, deoarece utilizarea infrastructurii civile de către Hamas „transformă o casă privată într-o ţintă legitimă. Şi oricine sprijină acea casă este o ţintă legitimă”.
El recunoaşte că armata israeliană a atacat case locuite de civili care găzduiau terorişti.
Şeful Forţelor Aeriene Israeliene spune că armata, în timpul viitoarei ofensive terestre din Fâşia Gaza, va trata gruparea teroristă Hamas ca şi cum nu ar fi fost deloc afectată de ultimele două săptămâni de atacuri aeriene grele asupra activelor sale.
„Nu aş vrea să schimb locul cu vreun inamic şi să întâlnesc o brigadă sau o divizie a Forţelor de Apărare Israelului”, spune şeful IAF, generalul-maior Tomer Bar, în timpul unei întâlniri cu comandanţii superiori.
„Cu determinarea pe care o văd, plec cu un sentiment foarte întărit şi, împreună cu Forţele [Aeriene], există aici o maşinărie care nu mă îndoiesc că va funcţiona”, spune Bar.
„Până acum am lovit Hamas cu mii de lovituri aeriene, mii de bombe care au lovit cu precizie”, spune el.
„Cu toate acestea, îl tratăm ca şi cum nu ar fi fost rănit deloc”, spune Bar. „Vom intra cu toată forţa noastră şi vom lovi [Hamas] ca şi cum s-ar lupta cu noi în prima zi”.
Forţele de Apărare Israelului publică un videoclip care arată un atac aerian împotriva unui echipaj din spatele unei rachete ghidate antitanc din sudul Libanului, care a lansat o rachetă spre Margaliot, rănind doi muncitori thailandezi.
Serviciul de ambulanţă Magen David Adom a comunicat că doi muncitori thailandezi, în vârstă de 35 de ani, sunt răniţi de schijele de pe urma unui atac cu rachete Hezbollah din Liban în zona Margaliot din nordul Israelului.
Ambii sunt transportaţi la un spital din apropiere.
Un baraj de rachete a fost tras în sudul şi centrul Israelului. Sirenele de avertizare ale rachetelor au sunat în Tel Aviv, Bat Yam, Ashdod şi Yavne.
Nu există rapoarte imediate despre lovituri directe sau victime.
IDF publishes footage showing a strike against an anti-tank guided missile squad in southern Lebanon that launched a missile at Margaliot, wounding two Thai workers. pic.twitter.com/v42atpGZJG
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 21, 2023
Justiţia elveţiană investighează o posibilă finanţare a mişcării Hamas din Elveţia, în ciuda faptului că ţara nu clasifică grupul drept organizaţie teroristă, a declarat procurorul său general.
Ancheta a fost deschisă „cu câteva săptămâni” înainte de atacurile din 7 octombrie ale grupării Hamas asupra Israelului, spune Stefan Blaettler, la postul public de radio elveţian SRF, fără a dezvălui alte detalii.
Procuratura Generală a declarat ulterior AFP că ancheta a fost lansată „sub suspiciunea de finanţare a mişcării Hamas din Elveţia”.
Se preconizează că ancheta va fi laborioasă, deoarece, spre deosebire de Uniunea Europeană şi Statele Unite, Elveţia nu a interzis Hamas.
Liderii arabi au condamnat atacurile Israelului asupra Gazei, cerând mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord de pace.
Regele Abdullah al Iordaniei a atras atenţia asupra a ceea ce a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului asupra Gazei, îndemnând la o abordare echilibrată a conflictului.
„Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene”, a spus el, adăugând că este indignat şi îndurerat de actele de violenţă comise împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania şi Israel.
„Conducerea israeliană trebuie să realizeze odată pentru totdeauna că un stat nu poate prospera niciodată dacă este construit pe o fundaţie de nedreptate… Mesajul nostru către israelieni ar trebui să fie că ne dorim un viitor de pace şi securitate pentru voi şi pentru palestinieni”.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi afirmă că a convenit cu preşedintele american Joe Biden să opereze punctul de trecere de la Rafah „în mod continuu” sub supravegherea Naţiunilor Unite şi a Semilunii Roşii palestiniene.
„Egiptul nu a închis punctul de trecere Rafah în niciun moment”, a declarat el-Sisi, care a găzduit o conferinţă internaţională pentru a discuta despre escaladarea războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Gaza.
El a precizat că bombardamentele repetate ale Israelului asupra părţii palestiniene au împiedicat agenţiile umanitare să ajungă în Fâşia Gaza.
20 de camioane cu ajutoare au fost autorizate să intre în Fâşia Gaza prin Egipt.
Un oficial de frontieră palestinian a confirmat că punctul de trecere a frontierei Rafah s-a deschis în această dimineaţă, aşa cum a anunţat ambasada SUA la Ierusalim.
Dar gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că aceste camioane cu ajutoare „nu vor schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza”.
Primele camioane cu ajutoare au trecut prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah la ora 10:00, intrând în sfârşit în Gaza, unde vor fi inspectate, relatează Al Jazeera.
„Convoiul care ar trebui să intre astăzi include 20 de camioane care transportă medicamente, provizii medicale şi o cantitate limitată de provizii alimentare [conserve]”, a precizat biroul de presă al Hamas într-un comunicat.
Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt se va deschide sâmbătă, 21 octombrie, la ora locală 10.00, potrivit Ambasadei SUA.
Măsura ar permite străinilor să părăsească Gaza.
Într-o postare pe reţelele de socializare, ambasada a declarat că a „primit informaţii” că punctul de trecere se va deschide în această dimineaţă.
„Nu ştim cât timp va rămâne deschis pentru ca cetăţenii străini să părăsească Gaza”, a adăugat aceasta.
Ambasada a declarat că se aşteaptă ca „multe persoane să încerce să traverseze”, iar cei care încearcă să intre în Egipt „trebuie să se aştepte la un mediu potenţial haotic şi dezordonat de ambele părţi ale punctului de trecere”.
„Situaţia rămâne dinamică şi fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluaţi siguranţa şi securitatea personală înainte de a alege să vă îndreptaţi spre graniţă sau să încercaţi să treceţi”, a precizat ambasada.
Atacul grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului a avut ca scop perturbarea unei potenţiale normalizări a legăturilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.
„Unul dintre motivele pentru care Hamas a acţionat asupra Israelului … au ştiut că urma să mă aşez la masă cu saudiţii”, a declarat Biden. „Ghiciţi ce? Saudiţii au vrut să recunoască Israelul”.
Fostul deputat Justin Amash, primul american de origine palestiniană care a făcut parte din Congres, a declarat că rudele sale au fost ucise într-un atac aerian israelian dat asupra unei biserici din Gaza.
„Cu mare tristeţe, am confirmat acum că mai multe dintre rudele mele au fost ucise la Biserica Ortodoxă Sfântul Porfirie din Gaza, unde se adăposteau, când o parte din complex a fost distrusă în urma unui raid aerian israelian”, a postat Amash pe reţelele de socializare, împărtăşind o fotografie cu membrii familiei sale.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa va continua să lucreze pentru a returna toţi ostaticii, după eliberarea celor doi ostatici americani care erau deţinuţi de Hamas.
„Doi dintre ostaticii noştri sunt acasă. Vom încerca să-i aducem înapoi pe toţi cei răpiţi şi pe cei dispăruţi. În acelaşi timp, continuăm să luptăm până la obţinerea unei victorii”, a declarat Netanyahu pe reţelele de socializare.
SUA şi aliaţii săi au îndemnat Israelul să fie clar cu privire la obiectivele sale.
Dacă va lansa o invazie terestră în Gaza, oficialii occidentali sunt împotriva unei ocupaţii prelungite. Accentul cade pe evitarea victimelor civile, susţin aceştia.
În discuţiile private cu omologii lor israelieni, oficialii occidentali din domeniul apărării nu au încercat să descurajeze Israelul să se deplaseze în Gaza cu forţe terestre, au precizat surse din cadrul CNN.
Biroul ONU responsabil de coordonarea acţiunilor umanitare a raportat că palestinienii din Gaza au fost nevoiţi să recurgă la îngroparea morţilor în gropi comune din necesitate.
„Pe 15 octombrie, aproximativ 100 de cadavre neidentificate au fost îngropate într-o groapă comună din Rafah din cauza lipsei de spaţii frigorifice pentru a le depozita până la efectuarea procedurilor de recunoaştere. Această măsură a fost luată ca urmare a preocupărilor legate de mediul înconjurător şi de descompunerea cadavrelor”, au declarat oficialii.