Prima pagină » Știri externe » Japonia va cheltui 13 miliarde de dolari pentru a stimula producţia internă de cipuri

Japonia va cheltui 13 miliarde de dolari pentru a stimula producţia internă de cipuri

Guvernul japonez a declarat vineri că intenţionează să cheltuiască 2.000 de miliarde de yeni (13 miliarde de dolari) pentru a stimula producţia internă de semiconductori de importanţă strategică şi de tehnologie generativă de inteligenţă artificială.
Japonia va cheltui 13 miliarde de dolari pentru a stimula producţia internă de cipuri

Cheltuielile planificate vor include 700 de miliarde de yeni (4,6 miliarde de dolari) pentru a sprijini construcţia unei fabrici a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) în Kumamoto, a doua fabrică a firmei în regiunea sudică a Japoniei, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului Comerţului, Motoki Kurita.

TSMC controlează mai mult de jumătate din producţia mondială de microcipuri, care sunt utilizate în toate domeniile, de la smartphone-uri la maşini şi rachete.

Kurita a declarat că guvernul va cheltui, de asemenea, 650 de miliarde de yeni (4,3 miliarde de dolari) pentru a sprijini startup-ul japonez Rapidus, care îşi propune să dezvolte microcipuri de ultimă generaţie.

Cabinetul prim-ministrului Fumio Kishida a aprobat vineri proiectul de buget suplimentar pentru subvenţiile legate de cipuri şi inteligenţă artificială, ca parte a unui pachet de stimulare de peste 100 de miliarde de dolari pe care l-a anunţat săptămâna trecută.

Planul extrabugetar pentru acest an fiscal va fi supus aprobării Parlamentului.

Măsura vine în contextul în care întreruperile cauzate de pandemie şi tensiunile cu China au generat îngrijorări la nivel mondial cu privire la riscurile la care sunt expuse lanţurile de aprovizionare cu cipuri existente.

Franţa, Israel şi Statele Unite au încercat, de asemenea, să stimuleze producţia de cipuri la nivel naţional sau să preia un control mai mare asupra producţiei.

Competitivitatea Japoniei ca producător de semiconductori de ultimă generaţie şi de produse conexe a scăzut în ultimii ani, iar guvernul lui Kishida a încercat să stimuleze producţia de tehnologii vitale.