Studiile arată că ceea ce bei poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii creierului, iar consumul excesiv de băuturi bogate în zaharuri poate creşte riscul de demenţă, potrivit cercetătorilor germani, scrie The Sun.
Printre băuturile asociate cu această boală se numără băuturile pe bază de fructe, băuturile lactate cu diverse arome şi băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de grăsimi.
Orice tip de zahăr adăugat în procesul de fabricare a unui aliment sau unei băuturi este periculos. Sucurile de fructe, chiar dacă conţin zahăr natural, au fost, de asemenea, asociate cu riscul de demenţă, însă într-o măsură mai mică.
Deşi motivele exacte nu sunt pe deplin înţelese, cercetările sugerează că consumul crescut de zahăr poate cauza inflamaţii, factor considerat relevant în condiţiile neurodegenerative precum boala Alzheimer.
Cu aproximativ 944.000 de britanici care trăiesc în prezent cu demenţă şi cu estimări care prevăd depăşirea unui milion până la sfârşitul deceniului, această boală rămâne o provocare majoră de sănătate.
Studiul, publicat în Springer Nature, a analizat cum consumul de zahăr în diferite forme afectează riscul de demenţă, urmărind 186.622 de participanţi la UK Biobank, cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, pe o perioadă de până la zece ani. Consumul de băuturi cu zaharuri a fost „semnificativ asociat cu riscul de demenţă”, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Giessen.
Recomandarea lor este să alegem băuturi sănătoase, evitând cele cu adaosuri mari de zahăr, pentru a susţine sănătatea creierului şi a reduce riscul de demenţă.