Potrivit DNSC, una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute.
„Astăzi vă prezentăm unul dintre cazurile identificate pe noi, o pagină nou creată (20 noiembrie) care copiază identitatea vizuală eMAG. Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing şi oferte promoţionale închipuite, precum această
Aceştia arată că numele paginii de Facebook în cauză este „Mistery-Box E.MAG” şi are doar puţin peste 75 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online arhicunoscut.
De asemenea, link-ul din postare duce către un site care nu poate fi un canal de comunicare oficial al magazinului.
„Nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. Raportaţi astfel de postări către reţeaua socială pentru fraudă. În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţia Română şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau [email protected])”, sunt recomandările specialiştilor.