Rachel Lyngaas, economistul şef al departamentului pentru sancţiuni, a declarat că această combinaţie dintre război, sancţiunile SUA şi ale aliaţilor şi răspunsul politic al Moscovei „supune economia Rusiei la o presiune economică considerabilă”, relatează Financial Times.
Invazia şi ocuparea de către Rusia a unor părţi ale Ucrainei „contribuie acum la creşterea rapidă a cheltuielilor, la deprecierea rublei, la creşterea inflaţiei şi la o piaţă a forţei de muncă restrânsă care reflectă o pierdere de lucrători” în economia sa, a scris Lyngaas.
Economia Rusiei ar fi cu peste 5% mai mare dacă Putin nu ar fi lansat războiul din Ucraina, a argumentat Lyngaas, adăugând că ţara are performanţe inferioare în comparaţie cu alţi exportatori de energie, inclusiv SUA.
Administraţia de la Moscova a cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru apărare, adică aproape o treime din totalul cheltuielilor sale planificate în 2023, potrivit Departamentului Trezoreriei.
Sancţiunile occidentale forţează Moscova să recurgă la „o realiniere costisitoare a lanţurilor sale de aprovizionare pentru a importa înlocuitori de calitate inferioară”, a declarat departamentul.
Autorităţile ruse au declarat că economia ţării continuă să crească în ciuda sancţiunilor şi a cheltuielilor suplimentare mari pentru a finanţa invazia Ucrainei, Putin afirmând săptămâna trecută că produsul intern brut va creşte cu 3,5% în acest an.
Evaluarea Trezoreriei vine în contextul în care guvernul SUA a avertizat că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârşitul anului, după ce republicanii din Congres au blocat săptămâna trecută o cerere a Casei Albe pentru asistenţă suplimentară de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev în domeniul securităţii.