Liderii europeni se vor reuni din nou pentru un summit extraordinar la Bruxelles, la data de 1 februarie 2024, pentru a discuta despre un nou ajutor financiar pentru Ucraina, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Decizia privind un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev fusese amânată săptămâna trecută din cauza opoziţiei premierului Ungariei, Viktor Orbán.
Pachetul de ajutor urmează să fie inclus într-un buget revizuit al UE, ceea ce înseamnă că necesită aprobarea unanimă a celor 27 de lideri.
În cadrul unei conferinţe de presă de luni, Charles Michel a declarat că următorul summit se va concentra pe „convingerea celui de-al 27-lea stat membru (Ungaria – n.r.) să fie de acord, astfel încât să putem avea o decizie unanimă pe această temă”.
Printre noile măsuri adoptate se numără interzicerea diamantelor ruseşti, o reprimare a mijloacelor de achiziţionare de bunuri de uz militar de către Rusia, controale mai stricte asupra plafonului de 60 de dolari pe baril de petrol şi alte măsuri care vizează veniturile Moscovei în contextul războiului total.
Forţele ucrainene se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi trebuie să reducă unele operaţiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi într-un comentariu pentru Reuters la 18 decembrie.
Ministrul apărării, Rustem Umerov, a introdus în cadrul unei prezentări inaugurale, la 18 decembrie, întreprinderea de stat Operatorul Logistic de Stat (DOT), o nouă agenţie de achiziţii pentru forţele armate ucrainene.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a precizat că este un „moment istoric”, deoarece va fi prima desfăşurare permanentă de trupe germane în străinătate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
A fost primul comentariu public al lui Zaluzhnyi cu privire la ştirea că au fost descoperite dispozitive de înregistrare în camerele folosite de general şi de personalul său.
Potrivit TASS, fostul membru al Wagner Pavel Nikolin a tras în poliţişti în decembrie 2022 în suburbiile oraşului Novoshakhtinsk, în apropiere de graniţa cu regiunea Donetsk Oblast, ocupată de Rusia.
În total, oficialul instalat de Rusia, Vladimir Konstantinov, a declarat că au fost confiscate 1.150 de proprietăţi.
Administraţia de ocupaţie a Rusiei în peninsulă a anunţat în februarie 2023 că sute de proprietăţi imobiliare de mare valoare deţinute de ucraineni în peninsula ocupată vor fi „naţionalizate”.
Bărbatul ar fi fost recrutat de la distanţă de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în luna octombrie şi, ulterior, şi-a format propriul grup de informatori pentru a cerceta Zaporizhzhia în căutarea poziţiilor trupelor şi apărării ucrainene.
Parlamentul leton a adoptat în 2022 un amendament care înăspreşte regulile de rezidenţă pentru cetăţenii ruşi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Ruşii care trăiesc în Letonia trebuie acum să solicite rezidenţă permanentă şi să treacă un test de limbă letonă de nivel de bază.
Acest număr include 1.090 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
Putin a declarat într-un interviu la televiziunea de stat rusă că temerile că Rusia ar putea lupta direct cu membrii NATO sunt „un nonsens total”. ISW consideră că reasigurările lui Putin sunt mai bine interpretate ca ameninţări.
Centrul a declarat că forţele de ocupaţie ruse îşi intensifică eforturile de ”contrasabotaj” în întreaga regiune pentru a intimida rezidenţii care au transmis informaţii armatei ucrainene.
Se pare că unităţi separate de recunoaştere radar încearcă să localizeze sursele de radiaţii cu ajutorul telefoanelor prin satelit.
”Inamicul este conştient de faptul că forţele de apărare folosesc echipamentele operatorului de comunicaţii prin satelit Iridium în scopuri militare”, a declarat Centrul.
De asemenea, Centrul a raportat că aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale Ruse au fost detaşaţi pentru a căuta gherile în zonă.
”Nu suntem nici pe departe aproape de un acord. Va merge până anul viitor”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham pe 17 decembrie.
Republicanii şi democraţii au lucrat pe tot parcursul weekend-ului pentru a ajunge la un acord privind securitatea frontierelor înainte ca legislatorii să plece în vacanţa de sărbători. În lipsa unui acord, republicanii vor continua să blocheze ajutorul de miliarde de dolari pentru Ucraina inclus în cererea suplimentară de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că Senatul se va reuni din nou pe 18 decembrie pentru a vota asupra pachetului de ajutor.
În ciuda prelungirii negocierilor până la sfârşitul săptămânii trecute, senatorii nu par să fie mai aproape de un acord.
Sistemul de rachete RS-24 Yars este echipat cu mai multe vehicule de reintrare cu ţintire independentă (MIRV), ceea ce îi permite să lanseze mai multe focoase nucleare către diferite ţinte.
Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Rusia are aproximativ 5.889 de focoase nucleare în arsenalul său, dintre care 1.674 sunt desfăşurate şi gata de utilizare.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o declaraţie prin care confirmă descoperirea unui dispozitiv de înregistrare într-o locaţie potenţial folosită de comandantul-şef Valerii Zaluzhnyi. Potrivit Ukrainska Pravda, dispozitivul a fost descoperit în timpul unei inspecţii de rutină a noilor spaţii destinate a fi folosite de comandantul-şef.
Putin spune că vesticii vizau „dezintegrarea” Rusiei, aşa cum se întâmplase cu URSS. Preşedintele rus etichetează drept „prostii” afirmaţiile lui Biden că Moscova ar putea ataca ţările NATO, dacă va câştiga războiul din Ucraina. „Rusia – adaugă el – nu poate, ca şi alte ţări, să renunţe la suveranitatea sa şi să fie satelitul cuiva în schimbul a câţiva cârnaţi”.
Între timp, urmele disidentului rus Navalnîi s-au pierdut de 12 zile: riscul este ca acesta să se „sinucidă” în închisoare.
Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.
Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a declarat că a distrus poziţii ale forţelor ruse în apropierea satului Trebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi.
Reuters nu a putut verifica afirmaţiile grupului, care spune că a fost format în primăvara anului 2022 pentru a lupta împotriva forţelor lui Putin din rândurile forţelor armate ale Ucrainei, care a negat în trecut implicarea în atacurile din Belgorod ale Legiunii Libertatea Rusiei şi ale unui alt grup rus anti-Putin.
Anterior, duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Trebreno se află sub focul forţelor armate ucrainene şi că la marginea satului are loc o „bătălie cu focuri de armă”.
El a reamintit că liderii UE au decis joi, în cadrul unui summit, să lanseze discuţii oficiale de aderare cu Ucraina, notează Reuters.
Ţara se confruntă cu incertitudinea privind viitorul asistenţei externe vitale în timp de război, în special din partea Statelor Unite.
„În zilele următoare, împreună cu Comisia Europeană, vom lansa oficial procesul de evaluare a legislaţiei ucrainene în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia UE – procesul de screening”, a declarat Zelenski.
„Ne pregătim, de asemenea, pentru lucrările privind cadrul de negociere pentru Ucraina”, a spus el, adăugând: „Ne aşteptăm să fie în primăvară”.
Bruxelles-ul a oferit Kievului statutul de candidat la patru luni după invazia Moscovei din februarie 2022, ceea ce a determinat autorităţile ucrainene să se grăbească să reformeze domeniile prioritare identificate de Comisia Europeană.
Luna trecută, comisia a raportat că Ucraina a îndeplinit patru din cele şapte recomandări, inclusiv angajarea de funcţionari anticorupţie, pregătirea sistemului judiciar pentru o revizuire majoră şi alinierea legislaţiei privind mass-media la standardele UE.
Comisia a declarat că va evalua din nou progresele Ucrainei în luna martie.