Printre duşmanii unui intestin sănătos se numără un nume nebănuit: guma de mestecat fără zahăr.
Apreciată pentru conţinutul redus în calorii şi pentru că luptă contra cariilor, dorită de cei care practică sport şi ţin la silueta lor, în unele cazuri, guma poate provoca umflături abdominale şi tulburări intestinale.
Confirmarea vine dintr-un studiu al Universităţii din California-Davis (SUA), care a analizat legătura dintre aportul de sorbitol, compoziţia florei bacteriene intestinale şi tulburările gastrointestinale.
Sorbitolul este un îndulcitor prezent în multe alimente dietetice, fără adaos de zaharuri, precum guma de mestecat, dar şi (în mod natural) în fructe precum mere şi avocado. Este cunoscut şi pentru puterea sa laxativă.
„Studiul nostru sugerează că, de regulă, bacteriile intestinale se descompun şi metabolizează sorbitolul, protejând organismul de intoleranţa la această substanţă. Cu toate acestea, atunci când capacitatea microbiană de a procesa sorbitol este afectată, apar balonări, crampe abdominale şi diaree, chiar dacă consumăm cantităţi mici”, explică Jee-Yon Lee, primul autor al studiului.
Analizând microbiomul intestinal al unor şoareci, cercetătorii au descoperit că microorganismele specifice aparţinând clasei clostridiilor sunt esenţiale pentru descompunerea şi eliminarea sorbitolului consumat în dietă.
Dar utilizarea antibioticelor şi a dietelor bogate în grăsimi poate reduce semnificativ nivelul acestor bacterii benefice. Aceasta duce la o acumulare de oxigen în intestin care, pe lângă modificarea echilibrului florei bacteriene, împiedică acţiunea metabolică a clostridiilor asupra sorbitolului.
Pentru a depăşi problema, cercetătorii au completat dieta unor şoareci de laborator cu bacteria anaerostipes caccae, care produce acid butiric, util pentru scăderea nivelului de oxigen intestinal. Acest lucru a permis restabilirea coloniilor de clostridii, protejând rozătoarele de diareea indusă de sorbitol.
Potrivit studiului, melasazina, un medicament antiinflamator, ar putea trata şi intoleranţa la sorbitol la om, exercitând un mecanism de acţiune similar cu bacteriile (bune) în reducerea nivelului de oxigen intestinal. Însă, avertizează specialiştii, sunt necesare alte studii pentru a confirma acest lucru.