Vizita preşedintelui Volodimir Zelenski la Odesa pe 6 martie nu a fost motivul care a stat la baza atacului cu rachete al Rusiei asupra oraşului în aceeaşi zi, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei.
Activele vor fi folosite ca o garanţie pentru plata reparaţiilor, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.
Agenţia de informaţii a Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze ţara în timp ce aceasta se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi pentru un referendum privind aderarea la UE, a relatat Radio Europa Liberă, citat de Kyiv Independent.
,,Detaliile indică strategii pentru 2024 şi 2025 care implică susţinerea actorilor politici pro-ruşi cu legături cu serviciile de informaţii, grupurile de crimă organizată şi conducerea Kremlinului”, a declarat Musteaţă într-o conferinţă de presă la 5 martie, potrivit sursei citate.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a afirmat, în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului, că ,,democraţia” rusă este cea mai bună şi va fi dezvoltată în continuare, scrie agenţia rusă RIA Novosti.
,,Nu vom mai tolera criticile la adresa democraţiei noastre şi afirmaţiile potrivit cărora aceasta nu este ceea ce ar trebui să fie. Democraţia noastră este cea mai bună şi vom continua să o construim”, a declarat oficialul.
Mici echipe ale armatei ucrainene au luat parte la ostilităţile din Sudan, ajutându-l pe liderul ţării să respingă forţele rebele susţinute de Grupul Wagner, a relatat Wall Street Journal pe 6 martie, citând oficiali militari ucraineni şi sudanezi.
Întâlnirea celor doi lideri va avea loc înainte de călătoria premierului grec în România, a relatat postul de presă Kathimerini, citat de Kyiv Independent.
Cu o zi înainte, trupele ucrainene au raportat că şapte marinari ruşi au fost ucişi, şase răniţi şi 52 de membri ai echipajului care se aflau la bordul navei au putut fi evacuaţi, potrivit Kyiv Independent.
Republica Moldova şi Franţa vor semna joi un acord de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacităţile fostului stat sovietic, informează Reuters.
Potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze, acordurile de apărare şi cooperare economică vor fi semnate în cadrul întâlnirii dintre Emmanuel Macron şi Maia Sandu, programată la Paris.
CPI a declarat marţi că a emis mandate de arestare pentru comandanţii ruşi de rang înalt Serghei Kobylash şi Viktor Sokolov pentru lovituri cu rachete împotriva infrastructurii electrice ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, care a înfiinţat CPI, Moscova nu recunoaşte mandatele, scrie Reuters.
NATO a lansat luna aceasta cel mai mare exerciţiu din ultimii aproape 40 de ani, simulând un conflict cu un adversar egal. Exerciţiul Steadfast Defender va implica aproximativ 90.000 de militari din ţările NATO şi Suedia, proaspăt aliată. România participă cu trupele dislocate în Polonia şi ofiţeri de stat major, informează Monitorul Apărării şi Securităţii.
Sute de cehi şi câţiva ucraineni lucrează non-stop în estul Cehiei pentru a transforma câteva clădiri care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un centru de aprovizionare cu arme şi muniţii pentru Ucraina, relatează Reuters.
Iniţiativa face parte din eforturile Europei de a furniza Kievului arme pentru a respinge forţele ruseşti, după blocarea ajutorului militar american, care a fost coloana vertebrală a sprijinului internaţional.
Vizitând instalaţia Sternberk, deţinută de producătorul privat ceh de arme Excalibur Army, generalul Onno Eichelsheim, şeful armatei olandeze, a descris urgenţa situaţiei, pe măsură ce pierderile Kievului cresc în estul şi sudul Ucrainei.
Taras Kachka a declarat într-un interviu pentru Financial Times că administraţia de la Kiev este în favoarea unor noi restricţii asupra importurilor agricole ucrainene, deşi Uniunea Europeană trebuie să interzică şi exporturile agricole ruseşti care ajung în continuare în ţările UE prin Belarus şi ţările baltice.
„Poate că, pentru o perioadă de tranziţie, acest tip de … abordare gestionată a fluxurilor comerciale dintre Ucraina şi UE este ceva de care avem nevoie cu toţii”, a spus Kachka. Dar el a adăugat: „În ceea ce priveşte grâul, nu Ucraina cauzează probleme agricultorilor polonezi, ci Rusia.”, relevă sursa citată.
Preşedintele Argentinei, Javier Milei, ar putea vizita Kievul în luna iunie a acestui an, în cadrul unui turneu european mai amplu, în semn de susţinere pentru Ucraina, a relatat portalul de ştiri Infobae la 5 martie, potrivit Kyiv Independent.
Aceasta ar fi prima vizită a unui lider sud-american în Ucraina de la izbucnirea războiului de amploare şi una dintre puţinele călătorii efectuate în ţara asediată de către un lider latino-american. Preşedintele de atunci al Guatemalei, Alejandro Giammattei, a vizitat Kievul în calitate de prim şef de stat latino-american în 2022.
Rusia a pierdut 420.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
Acest număr include 1.250 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.678 de tancuri, 12.728 de vehicule blindate de luptă, 13.479 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.308 sisteme de artilerie, 1.008 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 701 sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.921 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.
,,Nu vor fi trupe americane pe teren luptând în interiorul Ucrainei”, a declarat Kirby reporterilor, vorbind în numele preşedintelui american Joe Biden, notează Kyiv Independent.
„Şi ştiţi ce? Preşedintele Zelenski nu cere aşa ceva. El cere doar instrumentele şi capacităţile. El nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru ţara sa”, a completat Kirby.
Forţele ruse au atacat cu cinci rachete S-300 din părţile ocupate ale regiunii Doneţk, în timp ce dronele au fost lansate din Crimeea ocupată, precum şi din regiunea Kursk şi din oraşul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din sudul Krasnodar Krai.
Rusia a folosit drone Shahed furnizate de Iran asupra unor ţinte din interiorul Ucrainei.
Grupurile mobile de foc şi unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene au respins atacul deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Odesa, Herson, Khmelnytskyi, Cherkasy, Harkov, Vinniţa şi Sumî.
Mai devreme în cursul nopţii, forţele ruse au lansat un val de drone de atac asupra oraşului ucrainean Sumî din nord-estul Ucrainei, lovind mai multe zone ale oraşului, potrivit administraţiei militare regionale. Administraţia a precizat că toate persoanele rănite primesc îngrijiri medicale, dar nu a oferit detalii privind numărul victimelor sau amploarea pagubelor.
De asemenea, mai multe explozii au fost raportate în cursul nopţii în Odesa şi Khmelnytskyi.