Cercetătorii au analizat datele a peste 211.000 de persoane şi au constatat că nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge şi trigliceride au fost asociate cu un risc crescut pentru aceste boli mintale cu 20 de ani înainte de diagnosticare.
Nivelurile mai ridicate de glicemie şi trigliceride au fost asociate cu un risc crescut de depresie, anxietate şi tulburări legate de stres.
Nivelurile mai ridicate de colesterol „bun” (HDL) au fost asociate cu un risc mai mic de depresie, anxietate şi tulburări legate de stres.
Studiul publicat recent în JAMA Network OpenTrusted Source a examinat mai mulţi biomarkeri şi modul în care aceştia au fost asociaţi cu riscul participanţilor de depresie, anxietate şi tulburări legate de stres.
Descoperirea sugerează că monitorizarea glicemiei, a trigliceridelor şi a colesterolului HDL poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut de boli mintale.
Intervenţiile care vizează reducerea glicemiei şi a trigliceridelor pot ajuta la prevenirea bolilor mintale.
Studiul nu dovedeşte însă că glicemia şi trigliceridele cauzează boli mintale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri şi pentru a înţelege mai bine relaţia dintre factorii metabolici şi bolile mintale, arată Medical News Today.