Prima pagină » Politic » USR cere revocarea şefului AEP, Toni Greblă, în Parlament

USR cere revocarea şefului AEP, Toni Greblă, în Parlament

USR a depus, marţi, în Parlament, un proiect de hotărâre pentru revocarea lui Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, însă PSD şi PNL au refuzat să discute propunerea USR în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, spune deputatul Ionuţ Moşteanu.
USR cere revocarea şefului AEP, Toni Greblă, în Parlament

„Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia statului care trebuie să asigure votul în România. Este câinele de pază al democraţiei. Ce s-a întâmplat în aceste zile, ce s-a întâmplat cu aceste alegeri din 10 iunie arată că Toni Greblă, preşedintele Autorităţii, şi-a făcut treaba cu rea-credinţă. La 9 zile după încheierea alegerilor, încă nu s-a terminat numărarea voturilor la Sectorul 2, iar Toni Greblă şi oamenii lui forţează închiderea acestui scrutin fără a ţine cont de multele nereguli descoperite. Din păcate, PSD îl ţine în braţe pe Greblă, PNL este complicele PSD la acest abuz şi au refuzat să pună în dezbaterea Parlamentului solicitarea USR. Vom reveni cu ea în fiecare şedinţă”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

USR transmite că Toni Greblă nu poate rămâne şeful AEP anul acesta, în care mai urmează două tipuri de alegeri, prezidenţiale şi parlamentare, ca să nu planeze niciun fel de dubiu asupra corectitudinii acestor alegeri.

„Toni Greblă trebuie demis pentru că este un pericol la adresa democraţiei din România, este o bătaie de joc la adresa fiecărui român care îşi exprimă votul şi vrea ca voinţa lui, constituţională, democratică, să se reflecte la finalul unei zile de vot, să se reflecte obiectiv în numărarea voturilor. Anul acesta mai avem încă două tururi de scrutin – prezidenţiale şi parlamentare – şi, pentru ca legitimitatea celor aleşi la prezidenţiale şi la parlamentare să nu fie pusă la îndoială, este necesar ca noi, ca Parlament, să curăţăm imaginea AEP, pătată de Toni Greblă în aceste zile şi în această perioadă, şi să redăm încrederea în această instituţie a statului că poate veghea la organizarea corectă a unor alegeri, alegeri care urmează anul acesta”, a declarat Ionuţ Moşteanu, lider de grup al deputaţilor USR.

USR suţine că au fost multiple exemple de fraudă şi erori la alegerile din 9 iunie.

„La Sectorul 2, USR a cerut renumărarea voturilor în 36 de secţii unde există nepotriviri între cifre, în ceea ce priveşte buletinele care au ajuns în secţii şi cifrele din procesele verbale de la final. La fel, la Sectorul 1, USR a depus 80 de cereri de renumărare care privesc 110 secţii. La nivelul Bucureştiului sunt peste 10.000 de buletine dispărute, de aceea multe dintre procesele verbale nu se închid”, se menţionează în comunicatul USR.