O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, condusă de psihologul Vibeke Dam, a investigat impactul medicamentelor antidepresive asupra funcţiilor cognitive şi a receptorilor de serotonină la pacienţii cu depresie moderată şi severă, scrie Science Alert, care citează revista de specialitate Biological Psychiatry.
Studiul, realizat pe 90 de pacienţi, a inclus evaluări cognitive şi ale dispoziţiei, precum şi scanări cerebrale. Pacienţii au înregistrat îmbunătăţiri în testele de memorie, în special în reamintirea cuvintelor.
Cu toate acestea, cei care au avut cele mai mici schimbări la receptorul de serotonină 5HT4 au demonstrat cele mai mari progrese în ceea ce priveşte memoria verbală, fără ca aceste schimbări să fie corelate cu o îmbunătăţire semnificativă a dispoziţiei.
Cercetătorii sugerează că antidepresivele ar putea îmbunătăţi eficienţa receptorilor de serotonină rămaşi, în special a receptorului 5HT4, ceea ce ar putea explica îmbunătăţirile cognitive, declară oamenii de ştiinţă.
Cu toate acestea, lipsa unui grup placebo în studiu reduce certitudinea că efectele observate sunt exclusiv datorate medicamentului.