Decizia vine în urma publicării unor documente declasificate ale serviciilor de informaţii care sugerează o posibilă implicare rusă în procesul electoral.
Documentele vorbesc despre o campanie masivă de influenţă online în favoarea lui Călin Georgescu, despre tentative de piratare a site-urilor electorale cu legături către Rusia şi despre un „război hibrid” în desfăşurare.
Georgescu, care a trecut de la statutul de politician marginal la câştigător surpriză al primului tur, promovează un mesaj centrat pe suveranitate, valori tradiţionale şi opoziţie faţă de „Sistem”.
Pentru mulţi români, situaţia readuce amintiri dureroase ale perioadei comuniste, scrie BBC.
La un protest recent din faţa Universităţii din Bucureşti, participanţii şi-au exprimat teama faţă de o posibilă influenţă rusă în politica românească. O scriitoare de cărţi pentru copii a declarat pentru BBC că ar părăsi ţara dacă România s-ar îndepărta de drumul său european.
Deşi Georgescu neagă orice legătură cu Rusia, poziţiile sale politice – inclusiv oprirea ajutorului pentru Ucraina şi criticile la adresa NATO şi UE – sunt aliniate cu interesele Moscovei. El a descris chiar şi pe Vladimir Putin drept un „lider şi patriot”.