Prima pagină » Sănătate » Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători

Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători

Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători
Andrei Rachieru
03 ian. 2025, 13:40, Social

Cercetătorii au identificat intestinul ca punct focal al unui fenomen îngrijorător: creşterea cazurilor de cancer gastro-intestinal în rândul persoanelor sub 50 de ani. Cancerul colorectal este deja principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaţilor tineri din SUA, iar tendinţa pare să crească şi în Europa. Specialiştii susţin că factori precum alimentaţia, expunerea la substanţe chimice şi inactivitatea fizică ar putea contribui la acest fenomen îngrijorător, scrie The Wall Street Journal.

În ultimii ani, cercetătorii au observat legături între obezitate, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr şi sedentarism cu riscul de apariţie timpurie a cancerului colorectal. În plus, expunerea la substanţele chimice, cum ar fi microplasticele şi „substanţele chimice veşnice”, este în prezent un subiect intens de cercetare. „Îngrijorările sunt justificate, dar trebuie să acţionăm pe baza datelor ştiinţifice solide”, spune Dr. Andrew Chan, unul dintre cercetătorii care investighează aceste cauze.

Studiile recente sugerează că dieta bogată în grăsimi, alcool şi alimente ultraprocesate poate creşte riscul de cancer colorectal. Echipele de cercetători explorează, de asemenea, influenţa microbiomului intestinal asupra riscurilor de cancer, având în vedere că dezechilibrele bacteriene pot inflama colonul şi favoriza apariţia cancerului. De asemenea, sunt luate în considerare intervenţii precum medicamentele pentru pierderea în greutate sau modificările dietetice ca posibile soluţii pentru prevenirea acestui tip de cancer.

Pe măsură ce cercetările continuă, cercetătorii nu exclud nici impactul poluării luminoase şi al substanţelor chimice din mediu, cum ar fi PFAS, care ar putea modifica ţesuturile intestinale şi ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului colorectal. Deşi nu există încă soluţii clare, progresul este semnificativ, iar studiile continuă să adâncească înţelegerea acestor factori complecşi.