Într-o declaraţie, Ministerul Securităţii din Panama a afirmat că, dintre cei 299 de migranţi deportaţi din SUA în ultimele zile, 13 au fost repatriaţi în ţările lor de origine, în timp ce alţi 175 au rămas în hotelul din Panama City în aşteptarea unor călătorii ulterioare, după ce au acceptat să se întoarcă acasă.
Potrivit guvernului panamez, migranţii au fost cazaţi la hotel sub protecţia autorităţilor locale şi cu sprijinul financiar al Statelor Unite prin intermediul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi al Agenţiei ONU pentru refugiaţi, relaţionate cu ONU. Printre migranţi se numără persoane din Afganistan, China, India, Iran, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Turcia, Uzbekistan şi Vietnam, potrivit preşedintelui Panama, Jose Raul Mulino, care a convenit cu Statele Unite să primească deportaţi care nu sunt panamezi.
Expulzarea migranţilor nepanamezi către Panama face parte din încercarea administraţiei Trump de a intensifica deportările migranţilor care trăiesc ilegal în SUA. Una dintre provocările planului lui Trump este că unii migranţi provin din ţări care refuză să accepte zborurile americane de deportare din cauza relaţiilor diplomatice tensionate sau din alte motive. Înţelegerea cu Panama permite SUA să deporteze aceste naţionalităţi şi face responsabilitatea Panama de a organiza repatrierea lor.
Procesul a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului, care se tem că migranţii ar putea fi maltrataţi şi se tem pentru siguranţa lor dacă, în cele din urmă, sunt întorşi în ţările de origine violente sau devastate de război, cum ar fi Afganistanul.