Pe fondul diminuării entuziasmului iniţial legat de victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, piaţa criptomonedelor a întregistrat o scădere bruscă în ultimele săptămâni. Optimismul post-electoral a scăzut simţitor, ducând la pierderi substanţiale ale Bitcoin dar şi a alte criptomonede. Investitorii aşteaptă acum semnale pozitive, fie de la Rezerva Federală (printr-o potenţială reducere a ratelor dobânzilor), fie chiar de la administraţia Trump, sub forma unei politici de reglementare mai clare a pieţei criptomonedelor.
Astfel, Bitcoin, principala criptomonedă, s-a depreciat cu 21% faţă de vârful atins pe 20 ianuarie 2025, revenind la nivelurile de după victoria electorală a lui Trump, odată cu dispariţia speranţelor privind constituirea unei rezerve strategice de Bitcoin de către SUA. Alte criptomonede, inclusiv Ether, au înregistrat scăderi mai accentuate, Ether pierzând peste 40% din valoare faţă de nivelurile din decembrie. Aşa-zisă „monedă meme – $Trump” lansată de Trump chiar înainte de investirea sa, a pierdut 80% din valoarea sa de vârf înregistrată în ianuarie 2025.
În timpul campaniei electorale, Trump s-a poziţionat ca un susţinător fervent al criptomonedelor, promiţând reforme radicale, inclusiv crearea unei rezerve naţionale de Bitcoin şi o relaxare a reglementărilor. A numit, de asemenea, susţinători ai criptoactivelor în poziţii cheie ale administraţiei sale şi a ordonat închiderea anumitor investigaţii împotriva companiilor din industrie, inclusiv Coinbase. Totuşi, iată că aceste acţiuni nu au reuşit să susţină piaţa, iar mulţi analişti consideră că tot entuziasmul legat de o politică pro-cripto a administraţiei Trump a fost exagerat.
De asemenea, un ordin executiv semnat în prima săptămână de mandat, prin care se înfiinţa un grup de lucru pentru reglementarea activelor digitale, a dezamăgit investitorii care sperau că guvernul american va demara achiziţii de Bitcoin. În plus, toate ameninţările lui Trump cu privire la tarife comerciale şi o politică monetară mai restrictivă au amplificat incertitudinea, exercitând o presiune suplimentară asupra pieţei cripto.
De la vârful atins în decembrie 2024, piaţa criptomonedelor s-a diminuat şi a pierdut aproape 1 trilion de dolari, capitalizarea totală coborând vertiginos la aproximativ 2,76 trilioane de dolari. Analiştii consideră că o redresare ar putea depinde de clarificarea reglementărilor şi de factori importanţi, cum ar fi aprobarea unor noi ETF-uri (titluri de capital) sau modificări de politică. Cu toate acestea, unii experţi, precum Geoff Kendrick de la Standard Chartered, rămân optimişti şi menţin o prognoză de 500.000 de dolari pentru Bitcoin înainte de sfârşitul mandatului lui Trump, argumentând că noi investitori, inclusiv fonduri suverane şi instituţii financiare, vor intra in mod decisiv pe piaţă.