Ministrul Energiei a fost întrebat joi, la finalul ședinței de Guvern, ce cantitate de gaz va fi extrasă din Marea Neagră.
„Estimarea conservatoare pentru rezervele din proiectul Neptun Deep, dar este o estimare pe deplin confirmată, este de minim 100 de miliarde de normal membri cubi, estimarea totală. România produce și consumă anual 8, 9, 10 miliarde de normal metri cubi, cam cât producem, atât consumăm. Deci, pe estimarea conservatoare, timp de 10-12 ani, ne vom dubla producția, dacă rezervele vor fi mai mari, cu atât mai bine”, a declarat Burduja.
El estimează pentru următorii ani și o creștere a consumului de gaz.
„Proiectul înseamnă 20 de miliarde de euro pe puțin intrați în buzunarele românilor, în bugetul de stat, și este o investiție de 4 miliarde de euro, e cea mai importantă investiție din sectorul energetic, 50% OMV Petrom, 50% Romgaz. Estimăm că în următorii ani, consumul de gaz va crește cu 25-30%, poate puțin mai mult. Pe de o parte pentru că mizăm să ducem acest gaz în casele românilor și există programe de extindere a rețelei de distribuție, pe de altă parte pentru că avem în lucru proiecte mari de producție de energie electrică, termocentrale, pe gaz”, a explicat el, dând ca exemple Mintia, Iernut, Ișalnița și Turceni.
„Dacă o să ne dublăm producția și consumul va crește cu 25-30% atunci vor fi și cantități pentru export”, a adăugat Burduja.