Virusul hepatitei A (VHA) este una dintre principalele cauze ale hepatitei virale, fiind responsabil pentru aproximativ 159.000 de infecţii şi 39.000 de decese anual.
Pentru prevenirea infecţiei, se recomandă dezinfectarea suprafeţelor, mai ales în perioadele cu rate ridicate de infectare.
Echipa de cercetători a testat nouă dezinfectante de suprafaţă diferite împotriva VHA. Conform rezultatelor, publicate în Journal of Hospital Infection, doar două produse pe bază de aldehidă s-au dovedit eficiente în inactivarea virusului.
În cadrul studiului, cercetătorii au aplicat particule de VHA pe suprafeţe din oţel pentru a determina numărul de particule virale infecţioase pe o perioadă de 60 de zile.
„Am detectat particule infecţioase pe suprafaţă timp de până la 40 de zile, ceea ce indică o stabilitate ridicată a virusului”, explică doctorandul Lilli Pottkämper.
A durat aproximativ 18 zile pentru ca numărul de particule infecţioase să se reducă la jumătate.
Dintre cele nouă produse testate – dezinfectante pe bază de alcool, aldehidă, acid peracetic, oxigen şi peroxid de hidrogen – rezultatele au fost dezamăgitoare.
„Cu excepţia celor două produse pe bază de aldehidă, niciunul dintre dezinfectante nu a redus riscul de infecţie într-o măsură suficientă”, subliniază Pottkämper.
Deşi nu se cunoaşte exact în ce măsură suprafeţele contaminate contribuie la răspândirea hepatitei A, se ştie că virusul este eliminat prin materii fecale şi apoi ingerat pe cale orală, adesea prin alimente sau apă potabilă contaminate.
„În situaţia actuală, o dezinfectare eficientă a suprafeţelor ar putea ajuta la prevenirea infecţiei, mai ales în cazul unor rate ridicate de infectare”, concluzionează cercetătorul.