Americanii se numără printre cele 37 de persoane condamnate la moarte în septembrie anul trecut de către un tribunal militar.
Cei trei au fost acuzați că au condus un atac asupra palatului prezidențial și asupra reședinței unui aliat al președintelui Félix Tshisekedi, în luna mai.
Boulos, socrul fiicei fostului președinte Donald Trump, Tiffany, este așteptat să sosească joi în Kinshasa, într-o vizită care va include și Rwanda, Kenya și Uganda.
SUA nu i-au declarat oficial pe cei trei americani ca fiind deținuți pe nedrept în RDC, însă Departamentul de Stat a afirmat anterior că au existat discuții între cele două țări pe această temă.
Cei trei au fost condamnați pentru conspirație criminală, terorism și alte acuzații, pe care le-au negat.
Liderul presupus al complotului, Christian Malanga, cetățean american de origine congoleză, a fost ucis în timpul atacului, alături de alte cinci persoane.
În total, 51 de persoane au fost judecate de un tribunal militar, iar audierile au fost transmise la televiziunea și radioul național.
Sentințele cu moartea nu au fost puse în aplicare în RDC de aproximativ două decenii, iar cei condamnați la moarte ispășesc, de regulă, pedepse cu închisoarea pe viață.
Guvernul a decis reluarea aplicării pedepsei capitale în martie anul acesta, invocând nevoia de a elimina „trădătorii” din armata disfuncțională a țării. Cu toate acestea, nicio execuție nu a avut loc până în prezent.
Marți, președintele Tshisekedi a semnat ordinele prin care sentințele la moarte ale celor trei americani au fost schimbate, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Tina Salama, într-o declarație televizată.
Cei trei – Marcel Malanga Malu, Tylor Thomson și Zalman Polun Benjamin – au primit „clemență individuală” din partea președintelui, potrivit Tinei Salama.
Ckiness Ciamba, unul dintre avocații lui Malanga, a declarat agenției de presă Reuters că „grațierea prezidențială este un prim pas care promite schimbări majore în viitor”.
Jean-Jacques Wondo, cetățean cu dublă cetățenie congoleză și belgiană, care fusese de asemenea condamnat la moarte, a fost transferat în februarie în Belgia din motive medicale. Nu este clar dacă și cei trei americani ar putea fi trimiși înapoi în SUA pentru a-și ispăși pedepsele acolo.
De asemenea, nu este clar dacă și ceilalți condamnați – printre care un britanic, un belgian și un canadian – vor avea sentințele schimbate.
Tentativa de lovitură de stat a început în capitala Kinshasa în dimineața zilei de 19 mai, când bărbați înarmați au atacat mai întâi reședința președintelui Parlamentului, Vital Kamerhe, apoi s-au îndreptat către reședința oficială a președintelui.
Martorii spun că un grup de aproximativ 20 de atacatori în uniformă militară au atacat palatul prezidențial, urmat de un schimb de focuri.