Într-o declarație publicat pentru a explica metodologia sa pentru tarifele care au zguduit lumea, Reprezentantul Statelor Unite pentru comerț a detaliat o formulă care împarte excedentul comercial al unei țări cu SUA la exporturile sale totale, pe baza datelor de la Biroul de recensământ al SUA pentru 2024. Apoi, acest număr a fost împărțit la doi, obținându-se rata „actualizată”.
China, de exemplu, a avut anul trecut un excedent comercial de 295 de miliarde de dolari cu SUA la exporturi totale de 438 de miliarde de dolari – o rată de 68%. Împărțit la doi conform formulei lui Trump, acesta a dus la o rată tarifară de 34%. Aceleași calcule au produs ratele de tarif pentru alte economii precum Japonia, Coreea de Sud dar și Uniunea Europeană, ce reprezintă și România în acest domeniu.
Țările în care SUA înregistrează un excedent comercial au fost, de asemenea, afectate, confruntându-se cu o rată fixă de 10 %, indiferent de situație, la fel ca națiunile în care schimburile comerciale au fost aproximativ egale.
Comunicatul USTR precizează că, deși este posibil din punct de vedere tehnic să se calculeze ratele pentru barierele reale, această metodologie ar atinge obiectivul lui Trump de a reduce deficitele comerciale.
„În timp ce calcularea individuală a efectelor asupra deficitului comercial a zeci de mii de politici tarifare, de reglementare, fiscale și de altă natură în fiecare țară este complexă, dacă nu imposibilă, efectele lor combinate pot fi aproximate prin calcularea nivelului tarifar compatibil cu reducerea deficitelor comerciale bilaterale.
În memorandumul său din 13 februarie privind tarifele reciproce, Trump a ordonat o analiză de „amploare cuprinzătoare, care să examineze relațiile comerciale nereciproce cu toți partenerii comerciali ai Statelor Unite”, inclusiv tarifele, taxele, barierele netarifare, manipularea monetară și „orice altă practică” care „impune orice limitare neloială a accesului pe piață sau orice impediment structural în calea concurenței loiale”.
Acesta nu a enumerat soldurile comerciale, dar a declarat separat că comerțul nereciproc este „una dintre sursele deficitului comercial anual mare și persistent al țării în ceea ce privește bunurile”.
Formula lui Trump a inclus alți doi parametri, dar aceștia au fost stabiliți la cifre care se anulează reciproc, echivalând cu înmulțirea cu unu.