Prima pagină » Știri externe » Familiile victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine ripostează şi cer o anchetă

Familiile victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine ripostează şi cer o anchetă

Familiile victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine, care susţin că au fost ţinta unei campanii „coordonate” de hărţuire online, au cerut vineri autorităţilor să investigheze aceste atacuri şi să identifice persoanele responsabile, pentru a putea acţiona în instanţă, transmite Reuters.
Familiile victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine ripostează şi cer o anchetă
Roxana Dena
04 apr. 2025, 11:23, Social

Printre ele se numără Sheerah Escudero, al cărei frate în vârstă de 18 ani a fost găsit mort în 2017, cu mâinile legate şi capul înfăşurat în bandă adezivă de ambalare. Ca şi alţii care au vorbit public, ea s-a confruntat cu hărţuire intensă online de la arestarea fostului preşedinte Rodrigo Duterte, pe 11 martie, şi transferarea sa la Curtea Penală Internaţională de la Haga, unde aşteaptă procesul.

„Familiile au fost supuse insultelor şi intimidărilor online. Au fost numite mincinoase, plătite să mintă şi victime false,” a declarat Katherine Panguban din cadrul Uniunii Naţionale a Avocaţilor Poporului, care o reprezintă pe Escudero şi pe alte victime.

Escudero a declarat anterior pentru Reuters că pagina ei de Facebook a fost invadată de comentarii şi mesaje directe în care era numită dependentă de droguri şi mincinoasă pentru că cerea dreptate în cazul fratelui ei, fiind acuzată că este plătită pentru a-l denigra pe Duterte.

Escudero, împreună cu alte patru persoane – inclusiv Kristina Conti, o avocată pentru drepturile omului care reprezintă victimele războiului împotriva drogurilor şi care, la rândul ei, a fost atacată online – au cerut Biroului Naţional de Investigaţii (NBI) să identifice persoanele şi adresele IP din spatele acestor atacuri şi al răspândirii de informaţii false.

Conti a afirmat anterior că astfel de tactici vizează din ce în ce mai mult discreditarea familiilor victimelor.

„Sperăm că NBI ne poate ajuta să demascăm persoanele responsabile, pentru a putea lua măsurile legale adecvate,” a spus Panguban.

Dincolo de atacurile online, reţelele sociale au fost inundate de afirmaţii false, susţinătorii lui Duterte comparând arestarea sa cu un „răpire”. Reuters a descoperit, de asemenea, reclame plătite pe Facebook în favoarea fostului preşedinte.

Duterte, care a condus Filipinele între 2016 şi 2022, este acuzat de crime împotriva umanităţii pentru conducerea unor escadroane ale morţii în cadrul campaniei sale antidrog, care a dus la moartea a mii de oameni.

Fostul lider, acum în vârstă de 80 de ani, care ar putea deveni primul fost şef de stat asiatic judecat la Haga, a declarat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru „războiul împotriva drogurilor” condus în timpul mandatului său.