Dispozitivele, unele descoperite eșuate pe țărm, iar altele detectate de navele Royal Navy, reprezintă un risc serios pentru securitatea națională, potrivit oficialilor britanici. Autoritățile militare consideră că acești senzori au fost instalați pentru a culege informații despre cele patru submarine din clasa Vanguard ale Marii Britanii, care transportă rachete nucleare și sunt menite să opereze nedetectate ca parte a strategiei de descurajare nucleară.
Ministerul Apărării din Marea Britanie suspectează că Rusia a desfășurat acest echipament de spionaj ca parte a unui război „din zona gri”, care vizează cabluri, conducte și alte active submarine. Anul trecut, nave rusești au fost observate în repetate rânduri în apropierea infrastructurii sensibile, inclusiv nava Yantar, suspectată de spionaj, care a fost văzută „pândind în jurul conductelor și cablurilor de internet” în Marea Irlandei în noiembrie.
Supravegherea suplimentară a descoperit vehicule subacvatice rusești fără echipaj (UUV) operând în apropierea cablurilor de comunicații. De asemenea, informațiile sugerează că iahturile de lux deținute de oligarhi ruși ar fi putut fi folosite pentru operațiuni de spionaj subacvatic.
Ca răspuns la aceste amenințări, comandanții militari britanici elaborează planuri pentru o nouă operațiune amplă – denumită Atlantic Bastion – care ar urma să desfășoare resurse aeriene, terestre și maritime pentru a patrula apele britanice și Atlanticul de Nord.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: `Ne-am angajat să îmbunătățim securitatea infrastructurii critice offshore. Consolidăm răspunsul nostru pentru a ne asigura că navele și aeronavele rusești nu pot opera în secret în apropierea Regatului Unit sau a teritoriului NATO, valorificând noi tehnologii precum inteligența artificială și coordonând patrulele cu aliații noștri”.