Prima pagină » Cultură-Media » Rețeaua Națională a Muzeelor din România se retrage din organizarea Nopții Muzeelor 2025

Rețeaua Națională a Muzeelor din România se retrage din organizarea Nopții Muzeelor 2025

Evenimentul cultural Noaptea Muzeelor, care a marcat anul precedent 20 ani de existență, a fost anulat pentru ediția 2025. Reprezentații Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) solicită includerea proiectului cultural pe lista de proiecte strategice ale Ministerului Culturii, ceea ce ar însemna recunoașterea oficială a importanței naționale a acestuia și accesul la infrastructura și resursele ministerului.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România se retrage din organizarea Nopții Muzeelor 2025
Maria Miron
07 apr. 2025, 13:17, Social

„Am evitat să cerem acest lucru până acum fiindcă am avut resursele interne ale organizației, care provin, în general din cotizațiile membrilor și sponsorizări, dar dezvoltarea organică a evenimentului, care a devenit un fenomen social, ne obligă”, a declarat luni, Dragoș Neamu, managerul evenimentului.

Noaptea Muzeelor, un eveniment cultural anual, care se desfășoară în România și în alte țări europene în luna mai, a fost anulat pentru acest an. Rețeaua Națională a Muzeelor din România a comunicat că „este nevoită să anunțe publicul că nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor, ce ar trebui să aibă loc în data de 17 mai 2025.”

“A trebuit să luăm această decizie din cauza măsurilor de diminuare dramatică a resurselor financiare anuale, alocate majorității muzeelor din țară, parte a strategiei de reducere a deficitului bugetar al țării. (…) Multe dintre muzeele noastre funcționează cu personal sub-dimensionat, așa încât orice decizie a colegilor noștri de a colabora, în timpul lor liber, în alte proiecte sau evenimente elimină orice posibilitate de organizare în condiții optime a evenimentului Nopții Muzeelor.”

Și turul doi din luna mai face dificilă organizarea evenimentului

Pe lângă lipsa fondurilor, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în 18 mai, constituie un impediment în organizarea Nopții Muzeelor 2025: „Decizia Guvernului României de a organiza cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în duminica de după Noaptea Muzeelor a contribuit la crearea unei situații dificile privind organizarea acestui eveniment cultural”, se arată în comunicatul transmis de RNMR.

Este pentru întâia oară în cele două decenii de existență când se renunță la acest proiect cultural, care a fost organizat inclusiv în anul 2020, când reprezentanții muzeelor au găsit soluția ca manifestarea să se desfășoare online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

România, singura țară care oferă publicului servicii adiacente evenimentului

Muzeeele din România sunt singurele din Europa care organizează evenimentul cultural pe mai multe coordonate, ceea ce explică atragerea publicului, dar și insuficiența fondurilor: „România este singura țară în care Noaptea Muzeelor beneficiază de promovare specială, de o relație individualizată cu vizitatorii și cu mass media și de servicii adiacente, precum mijloace de transport în comun personalizate pentru vizitatori, hărți tipărite cu traseele către muzee, iar câteodată anumite tipuri de produse alimentare personalizate, oferite în condiții de discount”.

Scopul evenimentului este să încurajeze vizitele nocturne la muzee și să atragă publicul, mai ales tinerii, prin oferirea unui program special și a unui cadru mai informal de explorare a artei și culturii. În plus față de expozițiile permanente, muzeele organizează tururi speciale, tematice sau interactive, ateliere creative pentru copii, proiecții de filme, spectacole de teatru, concerte, lansări de cărți și sunt prezentate colecții inedite sau mai puțin accesibile publicului, de obicei.

Noaptea Muzeelor a schimbat dinamica unor orașe

În decursul anilor, evenimentul a schimbat inclusiv dinamica unor orașe, a spus managerul Dragoș Neamu: „Am schimbat dinamica unor orașe, unde restaurantele și-au modificat programul pentru a se sincroniza cu masele de vizitatori ai muzeelor, care au nevoie din când în când să se oprească”.

În anul 2024, aproape 6 procente din populația Bucureștiului s-a aflat în muzee în noaptea de 17 spre 18 mai, iar, la nivelul țării, muzeele au primit aproape 700.000 de oameni, adică 3 % din numărul cetățenilor.