Prima pagină » Social » Simularea Bacalaureatului: Doi din trei elevi au luat notă de trecere

Simularea Bacalaureatului: Doi din trei elevi au luat notă de trecere

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 24 - 27 martie 2025, la nivel național, de elevii din clasele terminale ale ciclului liceal.
Simularea Bacalaureatului: Doi din trei elevi au luat notă de trecere
Nițu Maria
08 apr. 2025, 12:21, Social

Simularea examenului de Bacalaureat a avut loc în perioada 24-27 martie 2025, unde au luat parte aproximativ 123.000 de elevi din clasele terminale ale ciclului liceal.

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută la nivel național.

La prima probă, cea de Limba și literatura română, au participat peste 101.000 de elevi, reprezentând o rată de prezență de 82%. Conform sintezei Ministerului Educației, la simularea pentru Limba română, au fost implicați peste 4.166 profesori evaluatori, și peste 101.433 lucrări evaluate.

Pentru limba maternă, au fost implicați 262 de profesori evaluatori, și 5.554 de lucrări evaluate în total. Pentru disciplina obligatorie a profilului, matematică/istorie, prezența a fost de 81%. Au fost implicați 4.624 profesori evaluatori și 99.958 lucrări evaluate. Pentru disciplina la alegere a profilului, au fost prezenți 80% din totalul elevilor vizați, unde aproximativ 5.528 cadre didactice au fost implicate în procesul de corectare, și un total de 98.347 lucrări evaluate.

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, situația pe probe și tranșe de note arată astfel:

Proba: E.a) – Limba și literatura română: Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5 – 67.793. Procentul notelor mai mari sau egale cu 5 – 66,84%.

Proba: E.b) – Limba maternă: Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5 – 4.582. Procentul notelor mai mari sau egale cu 5 – 82,5%.

Proba E.c) – Disciplina obligatorie a profilului: Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5 – 63.250. Procentul notelor mai mari sau egale cu 5 – 63,28%.

Proba: E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării: Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5 – 68.313. Procentul notelor mai mari sau egale cu 5 – 69,46%.

Rezultatele obținute la probele scrise din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2025 au fost transmise către inspectoratele școlare județene și ISMB. În prezent, acestea sunt în proces de distribuire către fiecare unitate de învățământ, sub forma cataloagelor cu notele finale.

„Dat fiind numărul mare de discipline/tipuri de subiecte, borderourile asociate fiecărei evaluări vor fi transmise în cursul acestei zile de către Ministerul Educației și Cercetării inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, urmând a fi distribuite de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni.” transmite Ministerul Educației și Cercetării.

„Având în vedere generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, facem următoarele precizări: Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise; Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele în care susțin cursuri, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidați; În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației și Cercetării va face publice, în cursul acestei săptămâni, statistici privind gradul de reușită pe fiecare item, pe tipuri de probă, la nivel național.”, mai adaugă MEC.