Prima pagină » Știrile zilei » Bolojan, despre posibila retragere a unor trupe SUA: Nu există informații legate de o dezangajare

Bolojan, despre posibila retragere a unor trupe SUA: Nu există informații legate de o dezangajare

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, spune că nu sunt informații oficiale referitoare la o eventuală retragere a mii de soldați SUA din Europa, dar că pot exista „anumite reașezări, dislocări”
Bolojan, despre posibila retragere a unor trupe SUA: Nu există informații legate de o dezangajare
Sursa: YouTube

„Nu există nici o discuție și nici o informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Și am discutat cu domnul ministrul al Apărării Tâlvăr să comunice oficial o poziție a Ministerului Apărării legat de acest aspect. De asemenea, vă pot informa că în discuția pe care Secretarul de Stat Rubio a avut-o cu miniștrii de Externe la ultima întâlnire din Europa a fost reafirmat încă o dată angajamentul sua de a continua toate proiectele care țin de NATO și deci nu există nici o chestiune care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe flancul de Est”, spune Ilie Bolojan.

El adaugă că „este real însă este că, atât în administrația americană în general, cât și la Pentagon, se discută de reducere de cheltuieli”.

„Dar asta nu înseamnă, deci, aspecte care țin de acest flanc de Est, care cred că este cel mai important flanc al NATO în momentul de față din Europa și acest lucru cred că îl recunoaște nu doar un est-european și orice om care știe ce înseamnă securitate pentru Europa. Toate documentele NATO și ale Uniunii Europene recunosc acest lucru. Deci, respectarea angajamentului față de NATO nu înseamnă că nu pot fi în interiorul NATO anumite reașezări, dislocări, ceea ce se întâmplă în permanență și de exemplu, în România, prezența militară este o prezență care se face pe contingente, deci este o prezență care înseamnă înlocuiri de trupe, dar asta, așa cum v-am spus, nu are nici o bază de date oficiale”, încheie Bolojan.

Oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării iau în considerare o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, inclusiv din România, stârnind îngrijorare pe ambele continente cu privire la faptul că aceasta l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin.

NBCNews citează în articolul de marți șase oficiali americani și europeni care au fost informați cu privire la acest subiect. Cei avuți în vedere fac parte din cele 20.000 de persoane pe care administrația Biden le-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.

Discuțiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului.