Întâlnirea de vineri, organizată la sediul NATO din Bruxelles în formatul Ramstein, a avut loc într-un context de incertitudine tot mai mare cu privire la sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina și în fața eforturilor aliaților europeni de a compensa acest gol, pe măsură ce Kievul continuă să reziste invaziei ruse.
Aliații NATO au căzut de acord vineri, la Bruxelles, asupra unei sume record în ceea ce privește asistența militară pe termen lung pentru Ucraina. Peste 21 de miliarde de euro, a anunțat John Healey, secretarul britanic al Apărării, avertizând că anul 2025 va fi un „an crucial”.
Londra a alocat 4,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina până la sfârșitul anului, cea mai mare contribuție anuală de până acum, iar Regatul Unit și Norvegia au anunțat anterior un supliment de 450 de milioane de lire sterline, sub forma unui ajutor militar comun.
Germania a precizat că va furniza patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, tancuri, vehicule blindate, rachete, obuze și alte tipuri de armament, angajând o contribuție în valoare de 11 miliarde de euro până în anul 2029.
Lituania s-a angajat suplimentar cu aproape 30 de milioane de euro față de cele 110 deja prevăzute, iar sprijinul său militar pentru Ucraina ar putea atinge suma de 200 de milioane de euro în 2025, „ba chiar este posibil să o depășim”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Dovile Sakaliene. „Mesajul a fost înțeles foarte clar: sprijinul pentru Ucraina nu poate să scadă”, a adăugat oficialul, citat de Kyiv Independent.
Angajamentele vin în contextul în care Rusia își intensifică atacurile asupra țintelor militare și civile din Ucraina și respinge propunerile de încetare a focului din partea președintelui american Donald Trump.
Secretarul britanic al Apărării a subliniat că angajamentele nu vizează doar întărirea capacităților militare, ci și transmiterea unui mesaj ferm: „Suntem alături de voi atât în luptă, cât și în pace.”
Întâlnirea din februarie în format Ramstein de la Bruxelles a fost prima la care secretarul american al apărării nu a prezidat, întrucât șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a transferat acest rol omologului său britanic. Hegseth nu a participat personal nici la întâlnirea de vineri, dar s-a alăturat oficialilor europeni prin legătură video.
Lansat în 2022 de fostul secretar al Apărării al SUA, Lloyd Austin, UDCG a furnizat până acum aproximativ 126 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei din partea a aproximativ 50 de țări.