Peste 100 de cetățeni chinezi care luptă alături de forțele ruse în Ucraina acționează ca mercenari și nu par să aibă legături directe cu Beijingul, potrivit unor oficiali americani, a raportat Reuters.
Oficialii americani, vorbind sub protecția anonimatului, au descris luptătorii ca fiind slab instruiți și având un impact redus pe câmpul de luptă. Ei nu cred că guvernul chinez i-a desfășurat oficial.
Cu toate acestea, un fost oficial al serviciilor de informații a declarat pentru Reuters că ofițeri chinezi au fost prezenți în spatele liniilor rusești cu aprobarea Beijingului pentru a observa și a trage învățăminte tactice din război.
Volodimir Zelenski a declarat că cel puțin „câteva sute” de cetățeni chinezi luptă de partea Rusiei în Ucraina. Doi luptători chinezi au fost capturați de forțele ucrainene în regiunea Donețk.
Beijingul a negat implicarea directă în război și afirmă că și-a îndemnat cetățenii să evite conflictele armate.
Deși China este neutră, rămâne principalul furnizor al Rusiei de componente cu dublă utilizare vitale pentru producția de arme și un aliat economic esențial al Moscovei.
„Pe 12 aprilie 2025, în timpul unei misiuni de luptă, Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în timp ce pilota un F-16. Ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei lui Pavlo. A decedat în luptă, apărându-și patria de forțele de ocupație”, se arată în mesajul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, potrivit agenției Ukrinform.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au precizat că în prezent, piloții de F-16 execută aproape zilnic misiuni pe diferite fronturi, în condiții extrem de dificile.
Într-o declarație oficială de pe 12 aprilie, Comandamentul Operațional „Hortyția” a avertizat că forțele ruse își completează activ trupele și se pregătesc să reia operațiunile ofensive în regiunea Harkov, anunță The Kyiv Independent.
Deși în ultima zi nu au fost înregistrate atacuri în zonă, acumularea de forțe sugerează posibile asalturi viitoare.
Ucraina și-a mărit producția internă de rachete de opt ori în anul 2024, a anunțat un ministru ucrainean, scrie The Kyiv Independent.
Producția de drone cu rază lungă de acțiune a crescut de peste două ori față de anul 2023. Până la finalul anului 2024, în Ucraina au fost dezvoltate în total 324 de tipuri noi de armament.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au interceptat și distrus 56 din cele 88 de drone lansate de forțele ruse într-un atac desfășurat peste noapte.
Asaltul a inclus muniții rătăcitoare de tip Shahed și drone-capcană, lansate din direcțiile Kursk, Millerovo și Primorsko-Ahtarsk din Rusia.
De la lansarea invaziei Rusiei, pe 24 februarie 2022, forțele ruse au suferit aproximativ 931.450 de pierderi de personal, potrivit unui raport publicat pe 12 aprilie de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Actualizarea zilnică a menționat, de asemenea, 1.240 de victime ruse în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de trupe, Ucraina susține că Rusia a pierdut 10.591 de tancuri, 22.055 de vehicule blindate, 43.807 vehicule și cisterne de combustibil, 26.092 de sisteme de artilerie, 1.362 de lansatoare multiple de rachete, 1.127 de sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 32.278 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că atacurile cu drone lansate de forțele ruse în noaptea de 12 aprilie au provocat mai multe incendii în oraș și au rănit cel puțin două persoane. Serviciile de urgență au intervenit după acest nou val de atacuri aeriene asupra capitalei.
Emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a clarificat declarațiile făcute într-un interviu pentru The Times pe 11 aprilie, după ce a sugerat că Ucraina ar putea fi împărțită în zone ca parte a unui acord de pace, relatează The Kyiv Independent.
Kellogg a declarat că afirmațiile sale au fost înțelese greșit și că nu intenționa să promoveze ideea de partajare a teritoriului.
Ministerul Justiției din Ucraina a angajat firma americană de avocatură Hogan Lovells pentru a asista în negocierile privind un acord pentru minerale rare.
Mișcarea vine în contextul în care Reuters a relatat că discuțiile cu partea americană au devenit din ce în ce mai conflictuale.
Negocierile dintre oficialii americani și cei ucraineni pentru un posibil acord privind mineralele rare au devenit tensionate, o sursă descriind poziția SUA drept „maximalistă”.
Potrivit Reuters, este puțin probabil ca noile discuții tehnice să ducă la un progres semnificativ.
Potrivit Reuters, în cadrul discuțiilor cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg, emisarul american Steven Witkoff ar fi avansat o propunere controversată care ar acorda Rusiei „proprietatea” asupra unor regiuni ale Ucrainei, ca parte a unui posibil acord de pace.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu emisarul american Steven Witkoff pentru a discuta posibile formule de încheiere a războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Reprezentanții Kremlinului au transmis că discuția s-a axat pe „aspecte ale reglementării situației din Ucraina”, iar emisarul rus Kirill Dmitriev a calificat întrevederea drept productivă.