Prima pagină » Justiţie » Doi primari din județul Botoșani, acuzați de luare de mită, au fost arestați preventiv

Doi primari din județul Botoșani, acuzați de luare de mită, au fost arestați preventiv

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru Verginel Gireadă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.
Doi primari din județul Botoșani, acuzați de luare de mită, au fost arestați preventiv
Sursa foto: Eduard Vînătoru/Mediafax Foto

Curtea de Apel Suceava a dispus luni, 14 aprilie, arestarea pentru 30 de zile a celor doi primari, după ce Tribunalul Suceava a decis ca aceștia să fie cercetați sub control judiciar.

Curtea de Apel a „desființat în totalitate încheierea” Tribunalului și, în rejudecare, a dispus arestarea preventivă a lui Vasile-Marcel Bârsan, om de afaceri, pentru două infracțiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată, Dumitru-Verginel Gireadă, primar al comunei Mihai Eminescu, pentru luare de mită în formă continuată și a lui Dan Oloeriu, primar al orașului Flămânzi, pentru luare de mită, informează Monitorul de Botoșani.

Mandatele de arestare preventivă sunt valabile 30 de zile, începând cu momentul încarcerării. Decizia este definitivă și prin ea s-a dispus „emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă” pe numele celor trei.

De asemenea, au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile patru persoane: Ionuț Voicu, secretar general adjunct al PNL Botoșani, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administratorul public al comunei Ungureni, Neculai Șchiopu, viceprimar PSD al comunei Coșula.

Ce susțin procurorii DNA

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul Dumitru-Verginel Gireadă ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alte două persoane apropiate, cu titlu de mită, de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, în valoare de 91.822 lei, efectuarea în mod prioritar a unor plăți în favoarea unei firme administrate de o persoană din familie, precum și un folos nepatrimonial reprezentat de încheierea în condiții avantajoase a unui contract de vânzare-cumpărare aferent unui teren intravilan în valoare de 50.000 euro.

La data de 13 august 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul Oloeriu Dan în mod direct, ar fi pretins cu titlu de mită de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în orașul Flămânzi, județul Botoșani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, remiterea unor materiale de construcții în valoare de 75.111 lei (materiale pe care le-a primit la finalul lunii august 2024), precum și livrarea unei cantități de beton și realizarea unor lucrări de excavații, aferente construcției unui imobil personal.

La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, inculpatul Șchiopu Neculai ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de contrucții în valoare de peste 30.000 lei.

În perioada 26 septembrie – 24 octombrie 2024, inculpatul Voicu Ionuț ar fi pretins, în mod direct, de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al unei societăți comerciale, sume de bani neprecizate sub aspectul cuantumului, în schimbul exercitării influenței date de ascendentul funcției pe care o deține, astfel încât să determine persoanele responsabile să favorizeze societatea comercială respectivă pentru câștigarea unor licitații publice, pentru executarea în condiții favorabile a contractelor aflate în derulare sau pentru deblocarea administrativă a sumelor de bani aferente lucrărilor executate.

La data de 11 septembrie 2024, inculpații Batîr Rareș și Ivanache Ilie ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ 635.000 lei pe care societatea intenționa să îl obțină la licitația ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2025. În schimb, inculpații Batîr Rareș și Ivanache Ilie i-ar fi pus la dispoziție, inculpatului B.V.M. toate datele și criteriile de atribuire din documentația aferentă licitației, informații care nu erau destinate publicității, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Voicu Ionuț, Ivanache Ilie, Batîr Rareș și Șchiopu Neculai trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.