Prima pagină » Știri externe » Ucraina își dezvoltă propriul sistem de apărare antiaeriană și cere țărilor UE să investească în el

Ucraina își dezvoltă propriul sistem de apărare antiaeriană și cere țărilor UE să investească în el

Ucraina își dezvoltă propriul sistem de apărare antiaeriană la nivel strategic, a anunțat ministrul său de externe într-o intervenție în cadrul reuniunii de luni a Consiliului miniștrilor de externe ai Uniunii Europene. Oficialul ucrainean a făcut apel la statele UE să investească în dezvoltarea acestui sistem, insistând că astfel va fi accelerată implementarea lui, a relatat The Kyiv Independent.
Ucraina își dezvoltă propriul sistem de apărare antiaeriană și cere țărilor UE să investească în el

La o zi după ce Rusia a lansat două rachete balistice asupra orașului Sumî, aflat în nord-estul Ucrainei,  într-un atac ce a ucis peste 30 de persoane și a rănit mai mult de 115, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a cerut aliaților occidentali să intensifice sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei, avertizând că livrările actuale nu sunt suficiente pentru a face față intensității atacurilor rusești.

Intervenția a avut loc în cadrul reuniunii de luni a Consiliului miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, unde oficialul ucrainean a anunțat că țara sa își dezvoltă propriul sistem de apărare antiaeriană la nivel strategic. Sybiha a făcut apel la parteneri să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și să furnizeze sisteme suplimentare, rachete și piese de schimb. El a invitat, de asemenea, statele UE să investească în dezvoltarea acestui sistem, subliniind că implementarea sa va fi accelerată în acest mod, scrie The Kyiv Independent.

„Putin va înainta și se va apropia de casele voastre dacă nu este oprit în Ucraina”

„Putin va înainta și mai mult în Europa și se va apropia de casele voastre dacă nu este oprit în Ucraina. Aceasta este realitatea”, a declarat Andrii Sybiha.

Ministrul ucrainean a avertizat că, pentru a feri statele europene să fie afectate de atacuri cu rachete balistice asupra zonelor civile, este esențial să fie consolidată apărarea Ucrainei și intensificate presiunile asupra Moscovei: „Și nu ne dorim ca țările voastre să vadă vreodată cum rachete balistice cu submuniții lovesc cartiere rezidențiale sau locuri de joacă. De aceea trebuie să acționăm acum pentru a obține pacea, pentru a întări Ucraina și pentru a spori presiunea asupra Moscovei.”

Rachetele cu submuniții sunt rachete care transportă un „container” cu zeci sau sute de mini-bombe. Acestea se dispersează pe o suprafață mare și au un efect de covor de foc. Potrivit datelor furnizate de administrația militară a orașului Sumî după atac, „cea de-a doua dintre cele două rachete lansate duminică asupra localității era încărcată cu muniție cu dispersie și a explodat în aer pentru a „provoca daune maxime asupra oamenilor aflați pe stradă.”

De la începutul invaziei pe scară largă, oficialii ucraineni au cerut în mod repetat aliaților occidentali să intensifice sprijinul pentru apărarea aeriană, avertizând că livrările actuale nu sunt suficiente pentru a face față intensității atacurilor rusești.

Sistemele avansate americane Patriot au jucat un rol esențial în protejarea spațiului aerian al Ucrainei, având capacitatea de a doborî chiar și cele mai moderne rachete balistice, precum Kinjal.