UPDATE Harvard a trecut la contraatac
Universitatea Harvard a trecut la contraatac și a depus o plângere în instanță împotriva administrației Trump.
Conform documentelor depuse în instanță, profesorii de la Harvard acuză administrația Trump că amenință „fără precedent” una dintre cele mai prestigioase universități americane, încercând să o forțeze să accepte schimbări care „compromit fundamental independența universității și drepturile la liberă exprimare ale profesorilor și studenților”.
„Oficialii executivi nu pot constrânge o universitate privată să suprime libertatea academică și libertatea de exprimare, folosind vasta putere financiară a guvernului federal pentru a pune efectiv ‘un pistol la tâmpla’ unei universități private”, se arată în plângerea citată de CNN.
Plângerea susține că acțiunile administrației Trump încalcă Primul Amendament și Titlul VI al Legii Drepturilor Civile, care interzice discriminarea în cadrul programelor finanțate federal pe motive de rasă, culoare sau origine națională.
Grupul operativ federal care analizează finanțarea Harvard face parte dintr-un efort mai amplu al administrației de a combate antisemitismul în campusurile universitare, după o serie de incidente de profil înalt apărute în contextul războiului dintre Israel și Hamas din Gaza.
Profesorii care au depus plângerea susțin că guvernul federal a declarat că „departamentele trebuie să-și modifice programa și agendele de cercetare pentru a se orienta spre punctul de vedere și ideologia preferată a guvernului, iar cele care încalcă aceste directive trebuie închise”.
Anularea finanțării federale este „iminentă”, arată plângerea, citând modul în care administrația Trump a tăiat deja fondurile federale pentru alte instituții de învățământ superior, precum Universitatea Columbia, care a pierdut 400 de milioane de dolari în finanțare federală și a anunțat ulterior modificări ample ale politicilor sale.
Președintele Harvard, Alan M. Garber, a avertizat săptămâna trecută că retragerea finanțării ar „opri cercetări care salvează vieți și ar pune în pericol cercetarea științifică importantă și inovația”.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Prestigioasa instituție academică a primit săptămâna trecută o scrisoare din partea unui grup operativ federal care stabilea cerințe suplimentare de politici, condiționate de accesul la finanțarea federală în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari, conform informațiilor anterioare publicate de CNN.
„Am informat administrația, prin intermediul consilierilor noștri juridici, că nu vom accepta acordul propus”, a declarat președintele Harvard, Alan M. Garber, într-un comunicat oficial.
„Universitatea nu va negocia asupra independenței sale sau asupra drepturilor sale constituționale”.
Decizia universității de a refuza modificarea politicilor sale la cererea administrației prezidențiale ar putea avea consecințe financiare semnificative, punând în pericol una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru cercetare și programe educaționale.