Bilanțul victimelor atacului cu rachete al Rusiei din 13 aprilie asupra orașului Sumî a crescut la 36, după ce încă o persoană rănită în atac a murit la spital.
Nu mai puțin de 44 de persoane rănite primesc tratament în spital, inclusiv zece copii.
„Starea a zece victime este critică (doi copii și opt adulți). Alte 35 de persoane sunt în stare moderată, iar restul au suferit răni minore. Din păcate, o persoană a murit în spital”, a transmis Consiliul orașului Sumî.
Pe 13 aprilie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra centrului orașului Sumî. Potrivit informațiilor, invadatorii au folosit două rachete balistice Iskander-M/KN-23.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a vizitat marți orașul Odesa din sudul Ucrainei împreună cu președintele Volodimir Zelenski și a afirmat că sprijinul NATO pentru Ucraina este neclintit.
Vizita lui Rutte a fost o dovadă de solidaritate cu Kievul, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Sumy din nord, duminică, care a ucis 35 de persoane și a rănit peste 100.
„Poporul ucrainean a îndurat atât de multe – nu în ultimul rând atacul Rusiei din Duminica Floriilor asupra orașului Sumy. Sprijinul NATO este de neclintit”, a transmis Rutte într-o postare pe platforma de socializare X.
Statele Unite au transmis celorlalți membri ai G7 că nu vor susține o declarație comună de condamnare a atacului mortal al Rusiei asupra orașului Sumî de săptămâna trecută, pentru a nu perturba negocierile, a relatat Bloomberg marți, citând surse.
Rusia a lansat atacul cu rachete asupra orașului din nord-estul Ucrainei în Duminica Floriilor, pe 13 aprilie, omorând 35 de persoane și rănind 119.
Canada, care prezidează în prezent grupul G7, le-ar fi spus celorlalți membri că declarația nu poate fi adoptată fără sprijinul SUA. Potrivit Bloomberg, declarația urma să denunțe atacul Rusiei ca dovadă că Moscova este hotărâtă să continue războiul.
În timp ce liderii europeni au denunțat atacul ca fiind o crimă de război, Trump a adoptat un ton mai blând, spunând că, deși atacul a fost „teribil”, acesta a avut loc probabil din „greșeală”, fără a oferi detalii.
Locotenentul general Serhii Naiev a anunțat că trupele ucrainene au recăpătat controlul asupra satului Dniproenerhiia din regiunea Donețk.
„Sunt la comanda grupului tactic de două luni. În acest timp, am reușit să reducem pierderile de personal cu 20%, să recucerim satul Dniproenerhiia și să îmbunătățim situația tactică în două zone critice”, a declarat Naiev.
Guvernatorul regiunii Sumî, Volodimir Artiuh, a fost demis din funcție după ce a fost criticat pentru organizarea unei ceremonii de decorare militară pe 13 aprilie – în aceeași zi în care un atac rusesc mortal a lovit orașul Sumî.
Serviciile de informații ucrainene spun că au dejucat încercările spionilor ruși de a detona mai multe bombe într-un oraș din centrul Ucrainei.
Armata ucraineană, cu sprijinul parașutiștilor și al dronelor, a reușit să respingă un atac masiv al forțelor ruse susținut de vehicule blindate, distrugând formația inamică înainte ca aceasta să străpungă liniile de apărare.
Un militar rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că s-a predat în Ucraina. Condamnarea a fost pronunțată de un tribunal din Rusia. Condamnatul a negat toate acuzațiile.
Vicepreședintele american JD Vance a respins declarațiile recente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-le „absurde”.
Vance a afirmat: „Mi se pare pur și simplu absurd ca președintele Zelenski să afirme că guvernul american – cel care în prezent susține în întregime guvernul său și efortul de război – ar fi, într-un fel, de partea rușilor.”
După o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, trimisul lui Trump, Steve Witkoff, a menționat cinci teritorii considerate esențiale pentru un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina.
Propunerea a stârnit îngrijorare în rândul unor oficiali americani.
Potrivit The Wall Street Journal, secretarul de stat Marco Rubio și trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, îl îndeamnă pe președintele Donald Trump să nu accepte nicio concesie teritorială în favoarea Moscovei.
Cel puțin șase civili au fost uciși și alți 17 au fost răniți – inclusiv un copil – în urma atacurilor rusești desfășurate în mai multe regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile locale pe 15 aprilie.
Președintele american Donald Trump a minimalizat cererea Ucrainei de a achiziționa sisteme de rachete Patriot, afirmând: „Nu începi un război cu cineva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri ca alții să-ți dea niște rachete.”
Trump a adăugat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „vrea mereu să cumpere rachete”, semnalând o reticență a administrației sale de a extinde ajutorul militar.
Deși Statele Unite rămân cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina – cu o contribuție de 65 de miliarde de euro (74 de miliarde de dolari), cu doar 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) mai mult decât Europa – un nou raport arată că Europa a depășit SUA în sprijinul total acordat Ucrainei cu aproximativ 26 de miliarde de dolari.
Diferența tot mai mică în privința ajutorului militar vine pe fondul lipsei unui nou pachet de sprijin din partea Washingtonului din 9 ianuarie, din timpul administrației Biden.
De la începutul invaziei din 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 935.160 de militari în Ucraina, potrivit actualizării din 15 aprilie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Cifra include 1.180 de victime rusești înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, raportul menționează că Rusia a pierdut și 10.629 de tancuri, 22.150 de vehicule blindate de luptă, 44.339 de vehicule și cisterne de combustibil, 26.290 de sisteme de artilerie, 1.364 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 1.132 de sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 32.691 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni, precum și un submarin.
Un atac ucrainean cu drone asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Kursk, Rusia, pe 14 aprilie, ar fi ucis o persoană și ar fi rănit alte nouă, potrivit declarațiilor autorităților ruse, scrie The Kyiv Independent. Publicația nu a putut verfica veridicitatea informațiilor.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a îndemnat liderii Uniunii Europene să nu participe la evenimentele din 9 mai organizate la Moscova, subliniind că o astfel de prezență ar fi privită negativ.
„S-a discutat foarte clar, și mai multe state membre au spus că orice participare la paradele sau sărbătorile din 9 mai de la Moscova nu va fi tratată cu ușurință de partea europeană”, a declarat șefa diplomației UE pe 14 aprilie.
Compania de apărare spaniolă Tecnove va începe producția vehiculelor blindate ucrainene Djura și Kozak, anunță The Kyiv Independent.
Sunt planificate trei versiuni: un vehicul pentru evacuare medicală, un transportor de trupe și un model destinat operațiunilor speciale.
Un grup de congresmeni americani promovează o nouă lege menită să sporească sprijinul pentru Ucraina și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, potrivit Reuters.
Conform unui proiect consultat de agenție, legislația propune măsuri financiare și diplomatice semnificative pentru contracararea agresiunii ruse.
Președintele american Donald Trump l-a acuzat din nou pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a început războiul cu Rusia. Totodată, Trump l-a învinuit și pe predecesorul său, Joe Biden, pentru izbnucnirea conflictului.