„Am măsurat substanțele chimice din aerul dormitoarelor a 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și am găsit niveluri îngrijorătoare de peste 24 de ftalați, substanțe ignifuge și filtre UV”, a declarat autorul principal al studiului, Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto.
Conform studiului publicat marți în revista Environmental Science & Technology, cele mai ridicate niveluri de substanțe chimice au fost găsite în apropierea paturilor copiilor.
Pentru a verifica de ce, un studiu însoțitor realizat de echipa lui Diamond a testat 16 saltele noi pentru copii și a constatat că acestea reprezintă o sursă majoră de expunere. Apoi, folosind o simulare, echipa a descoperit că greutatea și căldura copilului care doarme ar putea crește emisiile de gaze toxice.
„Ei au descoperit că lucruri simple precum căldura și greutatea corpului unui copil pe o saltea pot crește eliberarea de substanțe chimice toxice în aerul pe care cel mic îl respiră în timp ce doarme”, a declarat Jane Houlihan, director de cercetare pentru Healthy Babies, Bright Futures, o alianță de organizații non-profit, oameni de știință și donatori dedicată reducerii expunerii bebelușilor la substanțe chimice neurotoxice.
Studiul nu a inclus nume de branduri, dar cercetătorii au declarat pentru CNN că saltelele testate erau unele cunoscute, accesibile. Acestea au fost achiziționate în Canada, dar conțineau materiale din Statele Unite și Mexic.
„Saltelele testate emiteau substanțe chimice toxice indiferent de preț, materiale sau țara de origine. Iar unele conțineau aditivi peste limitele legale”, a declarat Houlihan.
Consiliul American pentru Chimie, care reprezintă industria chimică, a plasticului și a clorului din SUA, a declarat prin e-mail că membrii săi iau în serios siguranța și vor analiza studiile în detaliu.