Brendan Carr, președintele Comisiei Federale pentru Comunicații, a declarat pentru Financial Times că „democrațiile occidentale aliate” trebuie „să se concentreze asupra adevăratei amenințări pe termen lung: creșterea Partidului Comunist Chinez”.
Comentariile sale vin în contextul în care guvernele europene și unele companii europene se gândesc dacă Starlink – care este deținută de SpaceX a lui Musk și furnizează servicii de bandă largă prin satelit și servicii mobile limitate – este un partener de încredere după ce Washingtonul a amenințat că va opri serviciile în Ucraina.
Carr, un aliat vechi al lui Musk pe care Trump l-a numit să conducă agenția după realegerea sa ca președinte, a declarat că este „regretabil” că politica pare să influențeze deciziile pe termen lung.
„Dacă sunteți îngrijorați de Starlink, așteptați doar versiunea PCC ( Partidul Comunist Chinez), apoi veți fi cu adevărat îngrijorați”, a spus el.
Companiile britanice de telecomunicații BT și Virgin Media 02 se numără printre companiile care testează tehnologia Starlink pentru servicii mobile sau de bandă largă – deși niciuna nu a semnat încă un acord complet cu furnizorul.
Carr a declarat pentru FT că el crede că Europa a fost „prinsă” între Washington și Beijing și a avertizat cu privire la deschiderea unei „mari diviziuni” între „țările aliniate PCC și altele” în inteligența artificială și tehnologia prin satelit.
Președintele FCC – care este autorul unui capitol din Proiectul 2025, planul conservator pentru o președinție republicană publicat de fundația de dreapta Heritage – a declarat că autoritățile europene de reglementare au o „prejudecată” față de companiile tehnologice americane.
El a acuzat, de asemenea, Comisia Europeană de „protecționism” și de o atitudine „antiamericană”.
„Mai pe larg, cred că Europa este prinsă puțin între SUA și China. Și este timpul să aleagă”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că aceasta „a aplicat întotdeauna și va continua să aplice legile în mod echitabil și fără discriminare pentru toate companiile care operează în UE, în deplină conformitate cu normele globale”.
Acțiunile furnizorilor europeni de sateliți precum Eutelsat și SES au crescut în ultimele săptămâni, în ciuda datoriilor mari ale companiilor, ca răspuns la afirmația Comisiei potrivit căreia Bruxelles-ul „ar trebui să finanțeze accesul [militar] ucrainean la serviciile care pot fi furnizate de furnizorii comerciali cu sediul în UE”.
Experții din industrie au avertizat că, în ciuda optimismului, nicio rețea europeană nu poate concura încă cu oferta Starlink.
Carr a declarat că societățile europene de telecomunicații Nokia și Ericsson ar trebui să își mute mai mult producția în SUA, deoarece ambele se confruntă cu tarifele de import ale lui Trump.
Cele două companii sunt cei mai mari furnizori de echipamente pentru infrastructura rețelelor mobile din SUA. Carr a declarat că a existat o „greșeală” istorică în politica industrială a SUA, ceea ce înseamnă că nu a existat nicio companie americană semnificativă care să concureze pe piața furnizorilor de telecomunicații.