Peste 79% din sarcinile zilnice ale unei familii cu copii sunt gestionate de mame, în timp ce tații se ocupă preponderent de chestiunile episodice legate de întreținere și finanțe, conform unui studiu realizat în Marea Britanie. Acest lucru duce la o creștere a fenomenului de „burnout parental”.
„Tot mai multe femei experimentează burnout parental. Condiționarea socială contribuie, de asemenea, la stările noastre crescute de copleșire. Normele sociale combinate cu predispozițiile biologice încă joacă un rol inconștient în această distribuție inegală a sarcinilor”, afirmă Maggie Dent, educator și expert în parenting în Australia.
Recunoscută pentru expertiza sa în dezvoltarea copiilor și parentingul echilibrat, dar și ca „vocea băieților” în parenting, Maggie Dent consideră că tehnologia agravează această problemă: „Unul dintre cele mai grave lucruri care contribuie la încărcătura mentală excesivă este, cu siguranță, smartphone-ul. Există atât de multe mesaje pe grupurile WhatsApp ale școlii – și adesea există grupuri diferite pentru fiecare copil. Aceasta cauzează oboseală cognitivă și, în consecință, creează stres în sistemul nervos”.
Potrivit studiului realizat în 2024 în Marea Britanie și analizat de ParentED, 83% dintre mame se ocupă de „ținerea evidenței calendarului familiei”, 77% „țin evidența proviziilor din casă”, iar 76% observă când casa are nevoie de curățenie.
În contrast, 69% dintre tați spun că își asumă responsabilitatea pentru sarcini punctuale, precum „amintirea momentului când electronicele sau mașina necesită service”; și 66% pentru „cercetarea opțiunilor pentru produse financiare”.
Specialiștii subliniază că această distribuție inegală a „muncii invizibile” poate avea consecințe semnificative asupra echilibrului familial și asupra sănătății mintale a părinților, fiind necesară o conștientizare și o redistribuire mai echitabilă a sarcinilor.