Începând imediat după Duminica Floriilor, această săptămână este caracterizată de slujbe speciale la biserică – deniile –, care au loc în fiecare seară și evocă ultimele zile din viața pământească a lui Iisus Hristos. Aceste slujbe, considerate de tradiția ortodoxă drept „mărețe și sfinte”, își au originea în vechile practici de priveghere ale primelor comunități creștine.
Deschide Săptămâna Patimilor, iar gospodăriile încep curățenia generală de Paște, o activitate esențială pentru alungarea răului adunat peste iarnă.
Cunoscută și ca Marțea Seacă, este rezervată treburilor gospodărești dificile, fiind ziua se citesc, la biserică, parabolele celor 10 fecioare și ale talanților, pilde despre veghere, pregătire și responsabilitate.
Amintește de momentul în care Iuda l-a trădat pe Iisus și de gestul de căință al Mariei Magdalena. Este o zi de post aspru, iar în gospodării se fac pregătiri pentru Joia Mare: se aduc ouăle pentru vopsit, se scot hainele bune pentru apropiata sărbătoare, se pregătesc cele necesare pentru frământarea cozonacului a doua zi.
Este una dintre cele mai importante zile ale săptămânii. La biserică are loc Denia celor 12 Evanghelii, în care sunt rememorate momente-cheie precum Cina cea de Taină. Tot în această zi, gospodinele vopsesc ouăle, de regulă în roșu – simbol al sângelui lui Hristos – și prepară pasca, cozonacul și alte bucate tradiționale. Joia Mare este, de asemenea, ultima zi în care se pomenesc morții.
Este ziua în care creștinii rememorează răstignirea și moartea lui Iisus. O zi de post negru, în care se evită munca, gătitul și orice activitate gospodărească. În unele regiuni, pomii sunt afumați cu tămâie pentru a fi protejați de boli și dăunători.
este dedicată ultimelor pregătiri pentru sărbătoarea Paștelui. Gospodinele finalizează curățenia și pregătesc mâncărurile pentru masa festivă. La miezul nopții, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba Învierii și a primi Lumina Sfântă, care, potrivit tradiției, trebuie dusă acasă fără să se stingă și folosită pentru a înconjura casa de trei ori, ca protecție împotriva răului.