Prima pagină » Cultură-Media » World Press Photo 2025: Imaginea anului spune povestea unui copil din Gaza

World Press Photo 2025: Imaginea anului spune povestea unui copil din Gaza

World Press Photo 2025 a desemnat câștigătoarea „Imaginea Anului” – o fotografie realizată de palestinianca Samar Abu Elouf pentru The New York Times, care surprinde impactul devastator al războiului din Gaza asupra unui copil rănit.
Laura Buciu
17 apr. 2025, 13:03, Politic

Competiția anuală World Press Photo și-a anunțat joi câștigătorii. Imaginea Anului 2025 este semnată de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf, realizată pentru The New York Times, și îl surprinde pe Mahmoud Ajjour, un băiat de 9 ani din Gaza, grav rănit în timp ce fugea de un atac israelian.

World Press Photo a prezentat o selecție remarcabilă de fotojurnalism și fotografie documentară din întreaga lume. Imaginea Anului 2025 este semnată de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf, realizată pentru The New York Times, și îl surprinde pe Mahmoud Ajjour, un băiat de 9 ani din Gaza, grav rănit în timp ce fugea de un atac israelian.

Fotografia, realizată în Doha, unde atât fotografa cât și copilul au fost evacuați, este o reprezentare liniștită, dar profund tulburătoare, a unui copil cu brațele amputate, privind pe fereastră. Imaginea vorbește nu doar despre o tragedie individuală, ci și despre efectele de durată ale războiului asupra generațiilor viitoare.

„Este o fotografie tăcută, dar care vorbește tare. Povestea acestui băiat este și povestea unui război ale cărui consecințe vor dura generații întregi”, a declarat Joumana El Zein Khoury, director executiv World Press Photo.

Alături de câștigătorul premiului principal, juriul a selectat și două imagini finaliste: Night Crossing, de John Moore (SUA, Getty Images) – migranți chinezi la granița dintre SUA și Mexic, surprinși într-un moment de intimitate și vulnerabilitate și Droughts in the Amazon, de Musuk Nolte (Peru/Mexic) – o mamă și fiul ei, afectați de seceta extremă care lovește pădurea amazoniană.

Câștigători regionali din întreaga lume, în centrul ediției 2025

În total, 42 de proiecte și fotografi au fost premiați în competiția World Press Photo 2025, selectați din 59.320 de imagini înscrise de 3.778 de fotografi din 141 de țări. Noua structură a competiției a permis o reprezentare mai largă, cu trei câștigători la categoriile Single și Story pentru fiecare regiune, plus câte un câștigător pentru proiecte pe termen lung. 30 dintre cei 42 de câștigători sunt locali în raport cu țara unde au realizat proiectul, subliniind importanța perspectivelor din interiorul comunităților fotografiate.

Temele abordate variază de la conflicte, migrație și criza climatică, la identitate de gen, proteste sociale, și portrete intime ale rezilienței umane. Imaginile documentează realități din țări precum Kenya, Haiti, El Salvador, Myanmar, Sudan, Nigeria, Thailanda, Iran sau Ucraina și prezintă povești puternice despre familie, comunitate și supraviețuire în fața adversității.

Expoziția World Press Photo ajunge din nou la București

Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos, a declarat că „aducem World Press Photo în România de peste zece ani, pentru că aceste imagini nu ne lasă să întoarcem privirea. Într-un moment în care democrația e pusă la încercare, ele ne reamintesc de puterea adevărului și de curajul de a-l privi în față”.

Și în 2025, expoziția va călători în peste 60 de orașe din întreaga lume – printre care Amsterdam, Londra, Roma, Rio de Janeiro, Sydney – și va ajunge din nou la București, în luna mai, prin Fundația Eidos ce aduce expoziția de 14 ani în România, în parteneriat cu Raiffeisen Bank și cu sprijinul Ministerului Culturii și ARCUB.

Expoziția va fi montată în aer liber, în Piața Universității, și va fi gratuită pentru public. Programul complet și detalii despre expoziție vor fi anunțate în curând pe paginile de social media ale expoziției: FB World Press Photo Exhibition Romania și Instagram WorldPressPhotoRo.

Ediția din 2025 marchează șapte decenii de existență pentru World Press Photo – o platformă globală care continuă să sprijine și să sărbătorească puterea imaginii autentice de a aduce în prim-plan adevărul, compasiunea și acțiunea.