Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 17 aprilie, pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate pe 28 septembrie 2025. Decizia a fost susținută de 57 de deputați, în timp ce 32 s-au abținut. Aceste alegeri sunt considerate extrem de importante și ar putea schimba semnificativ echilibrul politic din țară.
Președinta Moldovei, Maia Sandu și partidul său pro-european, PAS, ar putea pierde o parte din locurile pe care le dețin în Parlament, relatează Politico. Sandu promovează o apropiere mai mare de Uniunea Europeană și o distanțare de influența Rusiei, însă opoziția devine tot mai evidentă și intruzivă.
Una dintre cele mai importante figuri ale opoziției este fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. Acesta conduce acum o coaliție formată din trei partide și își propune să conteste majoritatea PAS. Stoianoglo a fost aproape să o învingă pe Maia Sandu în alegerile prezidențiale din 2024.
„Fie aruncăm la gunoi tot ce am realizat pe calea noastră spre modernizare și integrare în UE, fie mergem înainte spre pace și dezvoltare”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului, privind importanța acestor alegeri, spunând că votul va fi esențial pentru viitorul Moldovei.
„Scopul nostru este să ne asigurăm că Moldova rămâne pe drumul spre pace, evită să cadă sub influența Kremlinului și își păstrează suveranitatea și libertatea.”, a mai adăugat Igor Grosu.
Alegerile vin într-un context sensibil. Moldova are o istorie lungă de interferențe din partea Rusiei. Moscova a fost acuzată în repetate rânduri că susține partide pro-ruse și că răspândește dezinformare pentru a destabiliza țara.
Situația este cu atât mai sensibilă după alegerile din 20 octombrie 2024, care au coincis cu un referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.