Prima pagină » Știri externe » Londra. Protest de amploare față de decizia instanței privind definiția juridică a femeii

Londra. Protest de amploare față de decizia instanței privind definiția juridică a femeii

Un protest de amploare are loc sâmbătă la Londra. Participanții sunt nemulțumiți de decizia instanței supreme privind definiția juridică a femeii. Protestatarii spun că decizia va afecta drepturile persoanelor transgender.
Londra. Protest de amploare față de decizia instanței privind definiția juridică a femeii
Sursa foto: X
Petru Mazilu
19 apr. 2025, 21:20, Social

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Londra pentru „a apăra drepturile persoanelor transgender”, la trei zile după ce Curtea Supremă britanică și-a anunțat decizia de a baza definiția legală a femeii pe sexul biologic, potrivit Le Figaro. Protestatarii, în special tineri, au interpretat decizia ca pe un atac la adresa drepturilor persoanelor transgender, deși Curtea a dat asigurări că decizia nu diminuează protecția de care beneficiază acestea împotriva discriminării sau hărțuirii.

Protestul a fost organizat pentru a pune presiune pe autorități, astfel încât acestea să ia măsuri pentru a garanta drepturile persoanelor transgender, au transmis organizatorii.

Decizia privind definiția juridică a femeii

Curtea Supremă din Regatul Unit s-a pronunțat miercuri asupra definiției juridice a femeii după șapte ani. Decizia va avea un impact asupra modului în care se aplică numeroase drepturi și servicii în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Disputa juridică a început în 2018, când Parlamentul Scoțian a adoptat un proiect de lege care viza asigurarea echilibrului de gen în consiliile de administrație din sectorul public. Legea stabilește că femeile transgender au dreptul la protecțiile oferite de Legea egalității femeilor, în timp ce For Women Scotland susține că acestea se aplică doar persoanelor născute ca femei. Cei cinci judecători ai Curții Supreme au trebuit să decidă dacă implicațiile acestei legi se extind și la femeile transgender care dețin un Certificat de Recunoaștere a Genului (GRC).

„Decizia unanimă a acestei instanțe este că termenii femeie și sex din Legea egalității din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic. Dar vă sfătuim să nu interpretați această hotărâre ca pe un triumf al unuia sau mai multor grupuri din societatea noastră în detrimentul altuia, nu este cazul”, a declarat, miercuri, Lordul Patrick Hodge, vicepreședintele Curții Supreme.

Verdictul de miercuri ar putea avea implicații asupra modului în care drepturile de gen se aplică în Regatul Unit. De asemenea, ar putea avea impact asupra spațiilor și serviciilor, cum ar fi secțiile de spital, închisorile, adăposturile, dar și asupra cererilor de salarizare și a participării la evenimentele sportive.