Premierul statului Victoria, Jacinta Allan, a apărat sacrificarea și a dat undă verde acesteia după „evaluări extinse”. El a declarat că animalele vizate erau „grav rănite și în mare suferință”, relatează Sky News.
Guvernul australian consideră că acțiunea este menită să pună capăt suferinței animalelor, care erau deshidratate sau chiar înfometate deoarece frunzele de eucalipt, principala lor hrană, au fost mistuite de flăcări. Departamentul pentru Energie, Mediu și Acțiune Climatică (DEECA) a supervizat operațiunea.
„Din cauza consecințelor directe ale incendiului, a stării precare de sănătate și a șanselor reduse de supraviețuire a multor animale din cauza secetei continue și a lipsei de hrană, este necesară eutanasierea unui număr mare dintre acestea”, a declarat James Todd, șeful departamentului pentru biodiversitate, anunțând că urmează mai multe eutanasieri. „Este cea mai umană măsură de luat pentru a evita suferințe suplimentare”, a insistat el.
Operațiunea a fost contestată puternic de activiști, inclusiv de președintele Alianței Koala, Jess Robertson. Asociația critică decizia deoarece, potrivit acestora, „nu există nicio modalitate de a-ți da seama din elicopter dacă un koala este rănit”.
Un alt opozant al proiectului, Georgie Purcell, reprezentantul Animal Justice Party din Victoria, și-a exprimat îngrijorarea pentru mamele koala care ar putea avea pui în marsupiu.
Simbol internațional în Australia, la fel ca cangurul, koala este o specie pe cale de dispariție pe coasta țării. Aproape 60.000 de koala au fost uciși în incendii de la sfârșitul anului 2019 până în 2020.