Apple a primit o amendă de 500 de milioane de euro pentru încălcarea normelor regulamentului privind magazinele de aplicații, în timp ce Meta a primit o amendă de 200 de milioane de euro pentru modelul său de publicitate „pay or consent”, care impune utilizatorilor din UE să plătească pentru a accesa versiunile fără publicitate ale Facebook și Instagram.
DMA a intrat în vigoare în 2024 și stabilește norme privind modul în care companiile de tehnologie ar trebui să funcționeze pe piața europeană.
Cele două amenzi sunt rezultatul unor investigații de un an de zile privind activitățile giganților tehnologici americani.
Pe lângă amendă, companiei Apple i se cere să aducă noi modificări produselor sale până la sfârșitul lunii iunie. Dacă firma nu se conformează, Comisia o poate amenda pentru fiecare zi suplimentară în care încalcă legea.
Comisia evaluează în prezent modificările pe care Meta le-a introdus la sfârșitul anului trecut pentru a se conforma regulamentului.
Amenzile de acum nu se ridică la nivelul celor două sancțiuni uriașe aplicate anul trecut de executivul UE în temeiul legislației antitrust: 1,8 miliarde de euro pentru Apple, pentru abuz de poziție dominantă în distribuția aplicațiilor de streaming muzical, și 797 milioane de euro pentru Meta, pentru promovarea serviciului său de anunțuri pe rețelele sociale.
Un înalt funcționar al UE a declarat că, în stabilirea sancțiunilor anunțate miercuri, Comisia a ținut cont de faptul că acestea sunt primele amenzi emise în temeiul DMA și că, în cazul Meta, încălcarea a încetat în noiembrie, la doar câteva luni după ce Bruxelles-ul și-a exprimat îngrijorarea.