În prezenţa unor oficiali ai Guvernului României, ambasadori, parlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale, a avut loc, joi, redeschiderea oficială a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Evenimentul marchează finalul unui amplu proces de consolidare şi reabilitare început în 2016 şi aduce în atenţia publicului un spaţiu reconfigurat, modern, dar fidel memoriei sale istorice.
„Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaş al credinţei, al tradiţiei şi al artei populare autentice. Este un reper esenţial în peisajul cultural românesc, unde trecutul şi prezentul dialoghează prin obiecte, prin poveşti, prin emoţie. Redeschiderea acestui spaţiu reprezintă o reafirmare a angajamentului nostru de a proteja, păstra şi valorifica patrimoniul cultural al României. Mulţumesc domnului director Virgil Ştefan Niţulescu şi colectivului muzeului, echipei din cadrul Unităţii de Management a Proiectului a Ministerului Culturii, condusă de domnul Bogdan Trâmbaciu, constructorului care a realizat această lucrare, precum şi voluntarilor”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii.
Pentru reabilitarea Muzeului Ţăranului Român au fost realizate lucrări de structură, arhitectură şi instalaţii, iar valoarea totală a investiţiei, care a inclus atât lucrările de proiectare, cât şi cele de execuţie, a fost de 6.321.163 euro.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român continuă o tradiţie muzeală începută în 1875, odată cu iniţiativa lui Titu Maiorescu de a înfiinţa o secţie de artă textilă cu lucrări realizate în mediul rural, în cadrul Muzeului Naţional de Antichităţi. Înfiinţat ca instituţie autonomă în 1906 şi găzduit, din 1912, în clădirea actuală, muzeul s-a afirmat ca un reper al culturii tradiţionale româneşti. În 1996, muzeul a fost distins cu prestigiosul Premiu EMYA (European Museum of the Year), fiind singura instituţie muzeală din România care a primit această recunoaştere.