Printre cei prezenți din peste 150 de țări se va afla președintele american Donald Trump, care s-a confruntat cu Francisc în numeroase ocazii din cauza pozițiilor lor extrem de contrastante privind imigrația.
Papa argentinian a murit luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui atac cerebral, inaugurând o perioadă de tranziție planificată meticulos pentru Biserica Romano-Catolică, care numără 1,4 miliarde de membri, marcată de ritualuri străvechi, fast și doliu.
În ultimele trei zile, aproximativ 250.000 de persoane au trecut pe lângă trupul său, care a fost așezat într-un sicriu în fața altarului bazilicii Sfântul Petru, din secolul al XVI-lea.
Sicriul său va fi purtat prin ușile principale sâmbătă pentru funeraliile în aer liber, care încep la ora 10 a.m., cu rânduri de demnitari străini pe o parte a colonadei de piatră, în fața a sute de cardinali cu pălării roșii pe bănci opuse de scaune.
Alături de Trump se vor afla președinții Argentinei, Franței, Gabonului, Germaniei, Italiei, Filipinelor, Poloniei și Ucrainei, împreună cu prim-miniștrii Marii Britanii și Noii Zeelande, precum și numeroși membri ai familiei regale europene.
Vaticanul a anunțat că aproximativ 250.000 de îndoliați vor umple vasta esplanadă pietruită și principala cale de acces către bazilică pentru a urmări ceremonia, care va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, un prelat italian în vârstă de 91 de ani.
Sâmbătă dimineață, persoanele în doliu se grăbeau să ajungă la Vatican. Unii au campat peste noapte pentru a încerca să își asigure locuri în fruntea mulțimii pentru funeralii.
„Am așteptat toată noaptea”, a declarat pelerina spaniolă Maria Fierro. „Să-l însoțim (pe Francisc) în ultimele sale momente este foarte emoționant”.
„Am fost trează toată noaptea”, a spus ea. „Vrem să ne luăm rămas bun pentru că el a fost un sfânt viu, foarte umil și simplu”.
Primul papă non-european după aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul domniei sale de 12 ani, fiind de partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice.