Această declarație a venit în contextul în care, anterior, Trump l-a acuzat pe Zelenski că subminează negocierile de pace, după ce liderul ucrainean a respins ideea recunoașterii anexării Crimeei de către Rusia. Pe 22 aprilie, Zelenski a reafirmat poziția Ucrainei, respingând propunerea vehiculată în presa americană și subliniind: „Nu avem ce discuta aici. Este împotriva constituției noastre.” Zelenski a avertizat că orice discuție despre cedarea Crimeei ar muta negocierile într-un cadru impus de Kremlin și ar favoriza strategia președintelui rus Vladimir Putin, scrie The Kyiv Independent.
Conform articolului 2 din Constituția Ucrainei, suveranitatea „se extinde asupra întregului teritoriu” și este „indivizibilă și inviolabilă”. Orice schimbare a granițelor trebuie decisă printr-un referendum național, aprobat de Parlamentul ucrainean, ceea ce face imposibilă, din punct de vedere legal, cedarea Crimeei fără consultarea populației.
În același timp, Donald Trump a exprimat frustrare față de Rusia, cerându-i lui Vladimir Putin să oprească atacurile și să finalizeze un acord de pace intermediat de SUA. „Vreau să înceteze focul, să se așeze la masa negocierilor și să semneze acordul”, a spus Trump reporterilor, exprimându-și impaciența față de blocajele din discuțiile de pace.
Declarațiile lui Trump au fost făcute la scurt timp după cel mai mortal atac al Rusiei asupra Kievului din ultimele nouă luni, atac care a ucis 12 persoane și a rănit 90, inclusiv șase copii. „Am fost foarte dezamăgit că au zburat din nou rachete trase de Rusia,” a adăugat Trump.