Prima pagină » Life-Entertaiment » Caviarul coboară de pe piedestalul luxului. Cum a ajuns de la restaurantele de 5 stele la fast-food

Caviarul coboară de pe piedestalul luxului. Cum a ajuns de la restaurantele de 5 stele la fast-food

Caviarul, una dintre cele mai exclusiviste delicatese din lume, trece printr-o transformare surprinzătoare. Devine tot mai accesibil consumatorilor obişnuiţi, inclusiv în fast-food-uri, relatează AFP.
Caviarul coboară de pe piedestalul luxului. Cum a ajuns de la restaurantele de 5 stele la fast-food

Un exemplu elocvent este recenta colaborare dintre Burger King şi marca de caviar Astana. Lanţul de fast-food a lansat în Franţa, pe 1 aprilie, o ofertă limitată de şapte nuggets de pui însoţite de o pungă de 10 grame de caviar de origine chineză, la preţul de 19 euro. Ceea ce mulţi au crezut iniţial că e o glumă s-a dovedit real, stocurile epuizându-se rapid.

Fenomenul este amplificat de vedete şi influenceri. Rihanna a postat un videoclip pe Instagram în care savura nuggets cu caviar, iar celebrul bucătar american David Chang apare într-un videoclip viral scufundând pui prăjit în caviar. La US Open s-a vândut anul trecut o cutie de şase nuggets cu caviar la preţul de 100 de dolari.

Mikael Petrossian, directorul brandului francez Petrossian, consideră că lumea asistă la o „demistificare” a caviarului: „Puteţi savura produsul într-un mod mult mai relaxat”, spune el, adăugând că personal îi place să mănânce caviar cu chipsuri.

Există însă şi opinii contrare. Olivier Cabarrot, directorul brandului Prunier, afirmă: „Este greu să vorbim despre democratizarea acestui produs. Dar putem vorbi despre o mai mare accesibilitate, obţinută prin vânzarea de cantităţi mai mici”.

Preţurile ridicate ale caviarului, între 1.000 şi 30.000 de euro pe kilogram, se explică prin raritatea şi investiţiile uriaşe necesare. Sturionul începe să producă icre abia după 8-10 ani, iar cel beluga are nevoie de cel puţin 15 ani pentru a ajunge la maturitate.

Remi Dechambre, jurnalist gastronomic, consideră că percepţia s-a schimbat: „Consumul a devenit mai obişnuit, mai puţin formal, chiar dacă încă face oamenii să viseze”.

Robin Panfili, jurnalist gastronomic, vede în iniţiativa Burger King o strategie de marketing inteligentă: „Prin reunirea a două lumi complet opuse – luxul şi fast-foodul – scopul este de a demistifica un produs considerat istoric luxos şi elitist”.