Principalele declarații
UPDATE 22:15 Elena Lasconi, întrebată cum ar explica unui copil de 10 ani de ce să fie mândru că este român
În cadrul dezbaterii, Elena Lasconi a fost întrebată cum i-ar explica unui copil de 10 ani, în timpul mandatului său de președinte, de ce să fie mândru că este român.
Elena Lasconi: „Uau, ce m-ați nimerit cu asta! Spuneam de fiecare dată că dacă ar avea copiii drept de vot, aș ieși din primul tur, pentru că eu chiar iubesc copiii. Când am candidat pentru prima dată la primărie, la Câmpulung, vorbeam cu mulți copii și PSD-iștii și PNL-iștii râdeau de mine și spuneau că nu sunt întreagă, că acești copii nu au drept de vot. Și am întrebat: cine poate ști mai bine decât un copil cum să arate un loc de joacă pentru copii? Și așa m-am apropiat de ei și le-aș spune tuturor copiilor că asta o să fac și în calitate de președinte. Și cred că asta știe foarte bine să facă o mamă. De ce să rămână în România? Pentru că avem nevoie de ei. Pentru că nu există viitor fără copiii României”
UPDATE 22:00 Nicușor Dan, întrebat dacă a promis funcția de șef SRI pentru retragerea altor candidați din cursa prezidențială
În dezbaterea prezidențială, Nicușor Dan a fost întrebat despre presupuse negocieri prin care susținători de-ai săi ar fi încercat să obțină retrageri ale unor candidați din cursă, oferind funcția de șef al SRI ca recompensă.
Nicușor Dan: „Povestiți foarte frumos, dar eu n-am nimic de-a face cu ce povestiți dumneavoastră. E prima oară când aud lucrurile pe care le spuneți, care, evident, nu există.”
Replica jurnalistului: „Nu a solicitat nimeni în numele dumneavoastră retragerea altor candidați?”
Nicușor Dan: „Nimeni în numele meu nu a solicitat nimic nimănui”.
UPDATE 21:45 Silviu Predoiu despre arme nucleare tactice pe teritoriul României: „În CSAT, poziția mea ar fi împotrivă”
În cadrul dezbaterii prezidențiale, candidatul Silviu Predoiu a fost întrebat despre posibilitatea ca Statele Unite să aducă arme nucleare tactice pe teritoriul României, la baza de la Kogălniceanu.
Silviu Predoiu: „Poziția mea ar fi reținută. Decizia ar trebui luată în CSAT, unde președintele are un singur vot, egal cu al oricărui alt membru. În CSAT, poziția mea ar fi împotrivă. Mi se pare că nu aceasta este calea pentru a ne asigura stabilitatea și siguranța. Vedem că mari puteri nucleare, cu peste 6.000 de ogive, sunt amenințate în permanență. Cu ce ne-ar ajuta în acest moment armele nucleare? Ne-ar transforma într-o țintă suplimentară. Nu cred că ar fi o garanție de securitate. Garanția de securitate o reprezintă forțele armate ale României”.
„Aș vrea să întreb pe domnul Nicușor Dan de ce mi-a sunat toată ziua telefonul astăzi să mă retrag în favoarea lui Nicușor Dan”, declară, marți seară, la TVR, candidatul independent la prezidențiale Daniel Funeriu.
Nicușor Dan a negat că l-ar fi sunat pe contracandidatul său, adăugând: „în mod realist, există patru oameni care pot să ocupe această funcție. (…) Aceștia sunt domnul Simion, domnul Antonescu, domnul Ponta și subsemnatul”.
„Îi invit pe români să voteze în cunoștință de cauză. Să se informeze asupra fiecăruia dintre ei și să voteze în cunoștință de cauză”, a mai spus Dan.
El a subliniat că aceasta este „evaluarea mea despre competiția în care suntem”. „Cred că votul util este ceva foarte important”, a mai precizat candidatul independent.
UPDATE 21:15 Terheș, întrebare pentru Lasconi: Ce sistem există în această țară când candidații îndeamnă la vot în Canada și SUA după oprirea alegerilor?
Lasconi: „Dvs. ați fost spionul cuiva? Eu sunt cel mai independent candidat de aici. Eu mă lupt în continuare pentru că sunt revoltată de ce au făcut ei până acum. Eu mă lupt pentru că unii români nu au ce pune pe masă. Nu mă băgați în combinații.”
Nicușor Dan: „Marcel Ciolacu este sistemul. ACOM-ul, unde găsim modele, este sistemul. Invit românii să vadă cine sunt acești oameni”.
UPDATE 21:10 Lasconi: Nu sunteți altceva decât un mititel tăvălit prin mai multe sosuri
Elena Lasconi: „Din cauza lor nu am intrat în Schengen (n.r. Crin Antonescu, Victor Ponta). Din cauza voastră am ieșit în stradă, au murit copii, Colectiv. Oamenii ăștia sunt doar pentru ei. Mi se pare incredibilă pofta dumneavoastră de putere. Nu sunteți altceva decât un mititel tăvălit prin mai multe sosuri.”
Victor Ponta, replică: „Am un plan economic: agricultură, pensii. Guvernul a mințit. Eu, ca președinte, voi garanta pentru toți cetățenii României. Eu, ca președinte, cu noul guvern, asta voi pune în practică.”
Crin Antonescu, replică: „Nu a fost nicio clipă vorba despre intrarea în Schengen în 2012. Nu a venit domnul Barroso aici. Prezentați, doamnă Lasconi, un fals.”
Crin Antonescu l-a acuzat pe Victor Ponta de incoerență politică și trădări repetate, afirmând că fostul premier „a traversat în decursul anilor multe identități – de la Che Guevara până la Donald Trump” și că „atunci când nu a copiat, a trădat”. Într-un moment ironic, a rememorat episodul din campania electorală din 2009, când Ponta, purtător de cuvânt al candidatului PSD Mircea Geoană, ar fi votat, potrivit propriei declarații, cu un alt candidat: „Dacă vrea să facă această confesiune pentru colegii săi, bine. Dacă nu, nu-l întreb. Pentru că minte, e proverbial.”
În replică, Victor Ponta a evitat să răspundă direct acuzației legate de vot, alegând în schimb să-și apere mandatul de premier și rolul în coaliția PSD–PNL–PC din perioada post-criză economică. „Am luat o țară în criză, cu salarii și pensii tăiate, și am redat oamenilor speranța”, a declarat Ponta. El a susținut că și în prezent România merge „într-o direcție greșită”, iar sistemul politic actual „a anulat votul românilor” din 24 noiembrie.
Ponta a încheiat într-o notă personală: „Am muncit întotdeauna, n-am fost șomer nicio zi. Nici 10, nici 10 ani. Voi munci mereu pentru cei dragi mie”.
Antonescu a închis schimbul cu o remarcă tăioasă: „Atunci când ești singurul președinte de partid care își dă salariu din banii publici ai partidului, e ușor să nu fii șomer niciodată”.
UPDATE 20:50 Ponta, despre pandemie: Au fost măsuri pompieristice
Întrebat ce ar face în cazul în care o nouă pandemie ar izbucni, iar specialiștii ar recomanda aceleași măsuri ca în 2020, Ponta a răspuns: „N-aș mai face a doua oară același lucru. Cred că a fost o suferință pentru poporul român. Cred că au fost niște măsuri pompieristice, care în niciun caz n-au limitat pandemia. Nu mai vreau să mai văd pe nimeni închis în casă. Nu mai vreau pe nimeni luat de poliție pentru că nu poartă mască”.
„Eu m-am vaccinat, dar n-aș vrea ca nimeni care nu s-a vaccinat să fie sancționat. Și cred că România ar trebui să pregătească mai bine, nu s-aștepte să vină cutremurul ca să preparăm blocurile din București. Să vină pandemia ca să luăm măsuri. Suntem o țară care poate e deja capabilă să se pregătească din timp și să nu mai încalce niciodată drepturile fundamentale”, a adăugat el.
„Dacă ați fi președinte și premierul israelian ar veni în România, ați fi de acord ca autoritățile să-l aresteze, să pună în practică un mandat al CPI?”, a fost întrebarea adresată Elenei Lasconi în timpul dezbaterii de TVR.
„Același lucru ați putea să mă întrebați și despre Putin. Păi, în primul rând, nu cred că ar veni. Dacă ar veni, eu aș respecta legea. Președintele este cel care dă exemplu și eu aș respecta legea. Nu cred că ar risca să vină în România, știind ce fel de om integru sunt eu și că aș respecta legea. Am arătat în lunile astea că nu sunt controlabilă și că nu sunt intimidabilă”
UPDATE 20:30 Crin Antonescu: Nu am locuit niciodată în Monaco
Întrebare pentru Crin Antonescu: Vreunul dintre membrii grupului de la Monaco v-a finanțat chiria atunci când ați stat acolo?
Crin Antonescu: Niciodată, dar niciodată, nicio zi, nicio oră, nicio secundă nu am locuit cu chirie sau altfel în Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist, de 2-3 ori în viața mea, dar nu am locuit nicio oră. Cred că nici n-am înnoptat în Monaco.
UPDATE 20:25 Victor Ponta: România se îndreaptă spre o criză mai mare decât cea din 2010
Întrebare pentru Victor Ponta: Cum să aibă electoratul încredere că președintele Victor Ponta va face ceea ce spune că face și că direcția SUA nu se va întreba în direcția Rusia?
Victor Ponta: „Mi-aș fi dorit să pot să răspund la Antena 3, dar nu m-ați chemat. Vreau să vă spun un lucru: oamenii trăiesc din salarii, din pensii, firmele românești din taxe mici. M-ați lăudat pentru măsurile pe care le-am luat ca prim ministru. Așa arată deficitul bugetar al României în acest moment (arată un grafic – n.r.). Asta înseamnă ca se îndreaptă spre o criză mult mai mare decât cea din 2010. Ceea ce trebuie să facă noul președinte e să aibă un nou Guvern cu care să iasă din această criză.
Întrebare: Ați discutat cu fiica dumneavoastră aseară despre ce i-ați spus jurnalistei de la Digi24?
Crin Antonescu: „E o ușoară provocare. Am discutat cu fiica mea. Nu văd ce era de discutat. Ce vreți dumneavoastră să spuneți?”
Elena Lasconi, drept la replică:„Aș vrea să rog toate femeile din sală să vă gândiți la următorul lucru: atât de des am fost claxonate în trafic doar pentru că avem părul blond, că trebuie să stăm la cratiță, încât am început să credem asta, că nu avem voie la guvernare. Nu este o normalitate.”
Crin Antonescu: „Sunt un om care a respectat mereu femeile. Admir femeile, nu admir mahalaua.”
Lavinia Șandru: „Toată viața mi s-a spus, ca femeie în politică, că sunt exagerat de tânără. Am răspuns că este un defect care trece.”
UPDATE 20:07 Crin Antonescu: România nu poate interveni militar în Moldova fără NATO, dar ar face tot ce poate
Întrebat, la TVR, ce decizie ar lua, ca președinte, „în scenariul unei invazii ruse în Republica Moldova”, dacă „președinta Maia Sandu solicită oficial un sprijin militar din partea României”, însă „Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa transmite Bucureștiului mesajul că România, în calitate de stat NATO, nu poate interveni”, Crin Antonescu a răspuns: „Evident, convoc în calitate de președinte Consiliul Suprem de Apărere a Țării, contactez toți aliații noștri importanți în interiorul NATO și, evident, cu partenerul strategic din Statele Unite și tot ceea ce pot să fac ca președinte al României pentru cei din Republica Moldova, (…) fac”.
El a adăugat că „alte măsuri în fața unei invazii față de o țară terță care nu e în NATO vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO”.
„E foarte important însă ca până atunci, spre a nu ajunge într-o asemenea situație, România să discute, la pachet cu chestiunea garanțiilor de securitate pentru Ucraina, și garanții de securitate, directe sau indirecte, pentru Republica Moldova pentru că garanțiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante ca garanții de securitate indirecte și pentru România”, a mai spus candidatul.
UPDATE 20:03 John-Ion Banu-Muscel: Eu nu văd un pericol atât de puternic într-o invazie a Federației Ruse
Întrebare pentru John-Ion Banu-Muscel: Ce lecție ați învățat din criza economică de acum 15 ani?
„În primul rând, aș merge pentru o reducere masivă a cheltuielilor pentru înarmare militară. Eu nu văd un pericol atât de puternic într-o invazie a Federatia Rusească, având în vedere că suntem parte din NATO, care este o organizație puternică, 5-6 ori mai puternică decât Federația. Deci, ca urmare, aș reduce cheltuierile, în primul rând, pentru înarmare. Nu m-aș înarma pentru un pericol care nu îl văd iminent”, spune John Ion Banu, candidat independent, întrebat ce ar face pentru reducerea deficitului bugetar.
De asemenea, el a mai spus că s-ar opune pensionării la vârsta de 40 de ani.
„În același timp, pentru că ați vorbit despre pensii, acesta ar fi un alt câmp în care eu aș milita pentru această palmă dată, să spunem, condiției umane, ca un cetățean să fie scos la pensie la 40 și plus de ani. Acest lucru nu mai este posibil să se întâmple în vremurile noastre, considerând că fiecare cetățean se așteaptă să trăiască cel puțin 80-90 de ani. Deci, în aceste domenii aș lucra pentru a reduce deficitul și cheltuierile. Plus, dezvoltarea economică, într-un mod în care pot să știe, de fapt, sunt pentru o dezvoltare pe un sistem socialist-capitalist, în sensul că statul să investească în dezvoltarea obiectivelor economice și să vândă acțiunile cetățenilor”, încheie Banu.
UPDATE 20:00 Cum ar ridica situația economică la sate Nicușor Dan
Întrebare pentru Nicusor Dan: „Ce strategie aveți pentru a scoate agricultura României din zona de subzistență și a o transforma în motorul economiei?”
Înainte de a oferi răspunsul la întrebare, Nicușor Dan a prezentat pliantul în care Klaus Iohannis l-ar susține pe acesta la alegerile prezidențiale, lucru pe care îl consideră o dezinformare.
Răspunsul la întrebare al lui Nicușor Dan: „Trebuie să avem un program național pentru irigații, pentru că în momentul acesta, dintre terenurile agricole suntem cam la 10% care sunt irigate. Trebuie, de asemenea, să combatem evaziunea fiscală care afectează producătorii români și trebuie, de asemenea, ca în satele României să ducem educația și sănătatea de care oamenii au nevoie.”
UPDATE 19:58 Întrebare pentru Silviu Predoiu
Jurnalist TVR întrebare pentru Silviu Predoiu: Inteligența Artificială și rețele sociale redefinesc puterea globală, ce strategie națională veți implementa ca România să fie protejată în fața atacurilo cibernetice ca România să devină un creator și nu doar un consumator în această revoluție tenologică?
Silviu Predoiu: Amenințarea războaielor cibenrnetice e o componentă a războiului hibrid. În România există organisme cu atribute directe în acest domeniu, dar trebuie încurajate, promovate și trebuie lucrat mai mult la credibilitatea lor. Avem o problemă de credibilitate pentru strucuturile de informații ale statului, care sunt prezente în toate aceste organisme de combatere a atacurilor cibernetice. Câtă vreme nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, întotdeauna lupta pentru protecția în fața atacurilor cibernetice va fi văzută ca o măsură care îi vizează pe ei ca pe o agresiune, nu ca pe o formă de protecție.
UPDATE 19:57 Întrebare pentru Cristian Terheș
Jurnalist TVR întrebare pentru Cristian Terheș: Ce cale ați propune pentru ca victimele să simtă că cineva se gândește cu adevărat la ele?
Cristian Terheș: „Nu am fost candidat AUR. Astăzi ar trebui să existe o alianță suveranistă. Marele absent de astăzi, un laș care îi înjură pe alții și fuge de dezbatere (…). Întrebarea este dacă cei care conduc țara mai au vreo legătură cu cetățenii. Când președintele depune un mandat depune un jurământ. Înainte de a vorbi de modificări de constituții, pricipalul obiectiv este propășirea spirituală și materială. Este important să vorbim de valori”.
UPDATE 19:55 Întrebare pentru Daniel Funeriu
Daniel Funeriu a fost provocat de jurnalistul TVR, „în contextul escaladării discursului extremist”, să recunoască un text: „Fiecare popor va învăța și se va judeca în limba sa”.
Daniel Funeriu: „Ați ales un text din Proclamația de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Administrația Prezidențială a ales să țină închisă biserica de la Cotroceni. Eu vă promit un stat etic, care nu-și minte cetățenii”.
UPDATE 19:53 Întrebare pentru Elena Lasconi
Întrebare pentru Elena Lasconi: Care ar fi măsura cea mai drastică dispusă să o luați în lupta anticorupție?
Elena Lasconi: „Măsura cea mai drastică, dragilor, dragi români, o puteți lua voi, pe 4 mai, prin vot. Să nu-i mai vedem pe cei care au fost la butoane și care, atunci când au avut puterea, au călcat în picioare instituțiile statului. Cea mai importantă lovitură dată sistemului o pot face doar românii. Puterea este a dumneavoastră. Președintele poate numi trei judecători la Curtea Constituțională. În acest mandat de cinci ani, voi putea schimba doi: unul în iunie anul acesta și altul în 2028. Voi face numirile printr-un proces transparent, cu audieri live, și aș încuraja Parlamentul să aplice aceleași principii pentru ceilalți șase judecători. Cei numiți de mine nu vor fi membri de partid și vor fi profesioniști desăvârșiți.”
UPDATE 19:50 Întrebare pentru Victor Ponta
Întrebare pentru Victor Ponta: „În ipoteza în care ajungeți președinte al României și participați la Consiliul European, mergeți la fotografia de familie care se face la fiecare acest tip de eveniment, lângă care doi lideri europeni, șefi de stat sau de guvern ați dori să apăreți în fotografie?”.
Victor Ponta: „Ca președinte, voi participa împreună cu primul-ministru la consiliile legate de securitate sau de politică externă. (…) Cu mare plăcere îi voi revedea pe domnul Donald Tusk și pe doamna Meloni, doi lideri pe care apreciez foarte mult.”
UPDATE 19:48 Întrebare pentru Sebastian Popescu
Întrebare pentru Sebastian Popescu: Veți păstra actualul Guvern? Ce partid ați menține și cu ce partid nu ați colabora?
Sebastian Popescu: „Indiferent dacă îmi place sau nu actualul Guvern, sunt obligat să colaborez. Nu voi proceda ca predecesorii mei, care au făcut jocuri politice. Voi exercita funcția de mediator.”
UPDATE 19:45 Întrebare adresată Laviniei Șandru
Un jurnalist TVR a întrebat-o pe Lavinia Șandru ce măsuri ar lua pentru ca tinerii să-și facă o familie pentru a rezolva criza demografică din România.
Lavinia Șandru: „Am în fața mea o foaie albă. Asta au făcut politicienii până acum. Asta au făcut pentru românii din diaspora.”
Lavinia Șandru a rupt foaia albă pe care o ținea în mână și a declarat că are un program electoral care va împiedica dispariția României.
Zece candidați sunt prezenți la dezbaterea organizată de TVR
A început dezbaterea prezidențială. Participă 10 din cei 11 candidați. Doar George Simion nu participă la dezbaterea organizată de Televiziunea Română.
Candidații prezenți:
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (PNCR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- Victor Ponta (independent)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu Muscel (independent)
- Daniel Funeriu (independent)
- Nicușor Dan (independent)
George Simion nu participă la dezbaterea prezidențială de la TVR
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, care are cele mai multe intenții de vot în sondaje pentru primul tur, nu va participa nici la dezbaterea electorală organizată de TVR, unde au fost chemați toți cei 11 candidați.
Deși TVR anunțase că toți au confirmat, participarea lui George Simion a devenit incertă după ce, luni seară, a plecat de la dezbaterea Digi24 chiar înainte să înceapă.
George Simion a fost contactat de HotNews pentru a răspunde întrebării mult așteptate privind prezența sa la dezbaterea din această seară. El a anunțat, însă, că nu va fi prezent la dezbaterea de la TVR.
Luni, el a fost totuși prezent la sediul Digi24, unde i-a dat flori Elenei Lasconi, dar apoi a plecat, spunând că nu poate susține o dezbatere în contextul în care, în opinia lui, alegerile de anul trecut au fost anulate pe nedrept.
Deși a anunțat că va lipsi de la dezbaterea prezidențială organizată de Digi24, Victor Ponta și-a confirmat prezența la dezbaterea din seara asta, de la TVR, de la 19:30.
Știrea inițială
După ce prima confruntare, organizată de Digi24, a fost marcată de absența lui Victor Ponta și retragerea controversată a lui George Simion, TVR reunește acum întreaga listă de candidați, într-un format amplu, transmis pe toate canalele televiziunii publice – TVR1, TVR Info, TVR Internațional, TVR Moldova, platforma TVR+ și YouTube. Dezbaterea electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 va fi moderată de Ramona Avramescu și Marian Voicu, cu o secțiune dedicată scenariilor de criză moderată de Adelin Petrișor.
Lista candidaților invitați la dezbatere:
- George Simion (AUR)
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (PNCR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- Victor Ponta (independent)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu (independent)
- Daniel Funeriu (independent)
- Nicușor Dan (independent)
Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025 vor răspunde întrebărilor jurnaliștilor din mai multe organizații
Candidații confirmați includ nume sonore precum Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi, George Simion, Victor Ponta și alți șase competitori politici. Pe lângă moderatorii TVR, jurnaliști din mai multe organizații media vor adresa întrebări directe candidaților. TVR oferă, de asemenea, interpretare în limbaj mimico-gestual pe toată durata transmisiunii.
Evenimentul de marți marchează penultima confruntare majoră înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, programat pentru 4 mai. Miercuri, 30 aprilie, va avea loc ultima dezbatere, organizată de Antena 3 CNN, în Sala C.A. Rosetti de la Palatul Parlamentului.