Prima pagină » Știri externe » Panică în rândul europenilor. Oficialii, îngrijorați că Trump se pregătește să renunțe la negocierile privind Ucraina

Panică în rândul europenilor. Oficialii, îngrijorați că Trump se pregătește să renunțe la negocierile privind Ucraina

Oficialii europeni și din Ucraina sunt îngrijorați de faptul că președintele american Donald Trump este pe punctul de a se retrage din negocierile de pace cu Moscova și Kiev.
Panică în rândul europenilor. Oficialii, îngrijorați că Trump se pregătește să renunțe la negocierile privind Ucraina
Trump și Zelenski în Biroul Oval, februarie 2024. Foto: Hepta/Mediafax Foto

Potrivit unor surse citate de Financial Times (FT), oficialii europeni și cei ucraineni se tem de faptul că Trump ar putea să folosească argumentul unui progres minor în discuții drept o „scuză” pentru a spune că și-a încheiat misiunea.

Un oficial european a declarat pentru FT că Trump „creează o situație în care își dă scuze să plece și să lase Ucraina și pe noi [Europa] să rezolvăm”.

În plus, unii oficiali ucraineni au declarat pentru sursa citată că se tem de retragerea președintelui american din negocierile de pace, un oficial de rang înalt afirmând că o consideră o „posibilitate serioasă”.

Publicația notează, citând sursele, că refuzul lui Putin de a accepta cererile-cheie ale SUA și Ucrainei, cum ar fi menținerea unei forțe militare ucrainene postbelice, și complexitatea conflictului l-au făcut pe Trump să își reconsidere angajamentul în discuțiile de pace privind războiul dintre Rusia și Ucraina.

Informația vine în contextul în care recent, mai mulți oficiali americani au sugerat faptul că dacă nu se va ajunge la un acord de pace între cele două părți, atunci SUA vor ieși din negocieri. Unul dintre aceștia, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a declarat duminică faptul că Washingtonul nu este dispus să fie târât într-o negociere prelungită.

Cel mai negru scenariu

Deși momentan SUA încă sunt implicate în negocierile de pace și oferă suport militar și de informații Ucrainei – după o scurtă pauză în martie, ulterior discuțiilor aprinse dintre Trump și Zelenski din Biroul Oval – acest lucru nu este garantat până la capăt, spun oficialii pentru sursa citată.

Toate aceste evoluții au determinat unele capitale europene să își regândească eforturile de „a-l menține pe [Trump] implicat”, a declarat primul oficial, și să facă în schimb „ceea ce trebuie și nu ceea ce vrea Trump”.

„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla în relațiile SUA-Ucraina este atunci când Trump își va pierde orice interes pentru Ucraina”, a declarat pentru FT un oficial ucrainean, adăugând că „ar putea fi perceput de Putin ca o permisiune tacită din partea SUA de a escalada războiul”.

Donald Trump a afirmat de mai multe ori – inclusiv în timpul campaniei sale electorale – că va opri războiul din Ucraina în decurs de 24 de ore după ce va deveni președinte. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

 

Citește și