"Odată cu majorarea de la 1 ianuarie 2009, chestiunea pensiilor nu va mai putea fi subiect de campanie politică. Peste acest nivel, orice majorare (în raport cu salariul mediu – n.r.) nu mai este sustenabilă din puncte de vedere bugetar, deci nu mai poate fi folosită ca element de campanie", a afirmat Vosganian, prezent la conferinţa "MEDIAFAX Talks About Private Pensions".
El a arătat că începând de anul viitor, pensia medie va ajunge la un nivel record, chiar pentru majoritatea statelor, de 66 – 70% din nivelul salariului mediu net, iar un raport mai înalt nu ar putea fi susţinut.
"Avem o construcţie până în 2020, care merge în funcţie de salarii, iar dincolo de ce s-a prevăzut acolo nu se mai pot face alte majorări. A scoate pensionarii din discuţiile politice demagogice este un lucru foarte bun", a adăugat ministrul Finanţelor.
Vosganian a recunoscut că majorarea fără precedent a nivelului pensiilor în ultimii patru ani a fost posibilă şi datorită unei conjuncturi favorabile, cu o creştere semnificativă a veniturilor la buget, inclusiv la bugetului asigurărilor sociale de stat şi majorarea salariilor.
În acest an, punctul de pensie va creşte de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Totodată, legea pensiilor stabileşte o nouă majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.