Până în prezent, numai Finlanda, Luxemburg, Polonia şi Spania au răspuns apelului Bruxelles-ului la transparenţă, relatează publicaţia electronică EUObserver.
"Vom relua problema după sărbătorile de Paşti şi vom trimite mesaje celor care nu au răspuns încă", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Friso Roscam Abbing, adăugând că nici unul dintre aceste state nu a explicat de ce nu a răspuns.
Corpul executiv al UE a trmis la 15 decembrie un chestionar tuturor capitalelor UE, cu termenul limită la 15 martie. Iniţiativa a venit în urma publicării unui raport al Parlamentului European, care acuză Statele Unite că transportă în mod frecvent suspecţi de terorism, tranzitând spaţiul european, către închisori din străinătate, unde unii dintre ei ar putea fi torturaţi.
Guvernelor UE li s-a cerut să mobilizeze "toate instituţiile şi departamentele naţionale relevante, inclusiv pe cele însărcinate cu protecţia drepturilor omului", pentru ca Bruxelles-ul să aibă o viziune completă asupra activităţilor antiteroriste ale statelor membre.
"Scopul său este de a primi informaţii concrete şi obiective cu privire la aplicarea măsurilor anti-terorism în statele membre, eficienţa lor şi respectarea drepturilor omului", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei cu privire la acest chestionar.
"Aceste informaţii ne vor ajuta să identificăm eventualele probleme şi nevoi ale acţiunilor UE, acolo unde este cazul", a adăugat acesta.
Dar statele UE sunt prin tradiţie reticente faţă de dezvăluirea informaţiilor din domeniul securităţii, comisia neavând în prezent "nici o putere legală" de a le determina să se conformeze.
"Tot ce putem face este să facem presiuni politice", a precizat Abbing, adăugând că situaţia se va schimba odată cu intrarea în vigoare a noului tratat anul viitor, iar o mare parte a problemelor de justiţie şi afaceri interne nu va mai fi sub controlul exclusiv al guvernelor naţionale.