Stanciu a precizat că prognoza "nu pare să ridice probleme deosebite", dar nu pot fi trecute cu vederea "creşterile importante de debite şi niveluri" aşteptate în special în aprilie şi iunie.
"Problemele cela mai mari ar putea apărea la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai şi în luna iunie. În prima perioadă, pe lângă precipitaţiile aşteptate, apele vor creşte şi în urma topirii zăpezii. În cea de-a doua perioadă, la începutul lunii iunie, avem o ultimă perioadă de topire a zăpezii de pe vârfurile înalte, atât din ţară cât şi de pe traseul Dunării, astfel că ne aşteptăm la creşteri de debite şi pe fluviu, şi pe râurile interne", a declarat Petre Stanciu.
Potrivit acestuia, în aprilie, mai şi iunie, problemele legate de creşterile de debite prognozate nu vor duce la avertizări cu cod roşu, ci maxim la unele cu cod portocaliu.
"Nu vom avea, în principiu, depăşiri ale cotelor de pericol (cod roşu, n. red.), ci maximum depăşiri ale cotelor de inundaţie (cod portocaliu, n. red.), dar şi acestea vor avea caracter local", a precizat Stanciu.
El a mai spus că spre deosebire de nordul şi sudul ţării, în sudul Moldovei şi în Dobrogea va fi din nou secetă, dat fiind faptul că apele subterane nu s-au regenerat complet după seceta extremă din 2007.